Provincie Limburg

Bijzonderheden uit Provinciale Staten van 16 december 2005

Geen verder onderzoek melding misstand

Provinciale Staten hebben vandaag ingestemd met het advies van de Commissie van Voorbereiding uit PS: er komt geen verder onderzoek naar de gang van zaken van een melding op 8 november 2004 naar een vermoeden van een misstand. Wel hebben Provinciale Staten ingestemd met een aantal aanbevelingen om te komen tot verbetering van de procedure melding misstand.

Extra geld voor verkeersveiligheid
Het initiatiefvoorstel van CDA, VVD en PvdA over verruiming van de zogenaamde BDU-gelden 2006 en verbetering verkeerveiligheid is met algemene stemmen aanvaard. Dit betekent dat er in 2006 een bedrag van ruim 4 miljoen extra wordt gereserveerd voor het kunnen realiseren van projecten in het kader van verkeersveiligheid. Het gaat om projecten die door gemeenten voor 2006 al zijn begroot én waarvan de plannen al besteksgereed zijn. Er gaat ook extra geld naar projecten van het ROVL, gericht op gedragsbeïnvloeding.

Extra geld voor Jeugd en Sport
Met het aannemen van het initiatiefvoorstel van CDA, VVD en PVDA hebben Provinciale Staten besloten om in 2006 meer geld te besteden voor een nieuwe stimuleringsregeling vrijwilligerswerk voor het thema Jeugd en Sport. Het budget wordt betaald uit het resterend budget van de Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk 2005. Gedeputeerde Staten zijn belast met de uitvoering van deze nieuwe regeling.

Wachtlijst pleegzorg
Statenbreed werd een motie aangenomen waarmee Gedeputeerde Staten opdracht krijgen om voor 2006 met voorstellen te komen voor het versneld wegwerken van de wachtlijst in de pleegzorg, de realisatie van crisisopvangplaatsingen en structurele oplossingen. Provinciale Staten zijn bereid hiervoor extra geld vrij te maken.

PS zegt ja tegen doelstellingen voor vitaal platteland Zuid-Limburg Het buitengebied van Zuid-Limburg kan de komende zeven jaar rekenen op 245 miljoen aan overheidsinvesteringen voor projecten op het gebied van landbouw, leefbaarheid, landschap, natuur en water. De besteding van dat geld vindt plaats op basis van concrete doelen. Zo staat de stimulering van de melkveehouderij hoog op de agenda, omdat hiermee meerdere doelstellingen worden gediend: toekomstperspectief voor deze landbouwsector, landschapsverfraaiing én erosiebestrijding. Een andere prioriteit is de leefbaarheid, onder meer via een overheidsbijdrage voor servicewinkels in kleine kernen. De overheid zal verder investeren in natuur en landschap. De doelen voor Noord- en Midden-Limburg werden al in maart 2004 door PS vastgesteld in het Reconstructieplan.

Topsportbeleid 2006-2008 Limburg vastgesteld
Provinciale Staten hebben de provinciale beleidsuitgangspunten op het gebied van breedte- en topsport voor de komende 2 jaar in Limburg vastgesteld. De provincie beoogt met dit beleid onder meer: ondersteuning van de (vrijwillige) sportverenigingen; ontplooiingskansen bieden aan jong talent; stimuleren van woon- leef- en werkklimaat van jongeren in Limburg; bevordering van sport en beweging en verbetering van gezondheid; versterking van sociale integratie en participatie; verbetering in afstemming voorzieningen- en sportaanbod.

16-12-2005 17:51