Gemeente Hulst


Persbericht - 16.12.2005

Bodemverontreiniging locatie Houtenkwartier

Het Houtenkwartier is uit het straatbeeld verdwenen. Het gebouw dat door de gemeente Hulst was verkocht aan de Woonstichting Hulst - is in oktober 2005 met de grond gelijk gemaakt en het puin is afgevoerd.

De Woonstichting Hulst heeft op de locatie een nieuwbouw voorzien. In dat kader is ter plaatse een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de grond en het grondwater van de locatie sterk zijn verontreinigd met minerale olie en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks). Daarnaast is het grondwater ook sterk verontreinigd met BTEXN (benzeen, tolueen en andere). Geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging. Er zal ter plaatse een sanering noodzakelijk zijn.

De verontreinigingen zijn vermoedelijk veroorzaakt door een oude oliegasfabriek uit de periode 1870-1889.

De gemeente Hulst heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de aanpak van eventuele verontreinigingen op de locatie. Dit is vastgelegd in het verkoopcontract met de Woonstichting Hulst. Ook zonder een verkoop zou de gemeente Hulst deze verantwoordelijkheid hebben gedragen, omdat het gaat om een historische verontreiniging in stedelijk gebied. Om de saneringskosten voor deze bodemverontreiniging in te kunnen schatten is een nader bodemonderzoek nodig. Deze kan duidelijkheid verstrekken over de omvang van de verontreiniging. Vervolgens kan een saneringsplan worden opgesteld alsmede een kostenbegroting. Momenteel is geen reële inschatting te geven van de saneringskosten. Voor het onderzoek dat op korte termijn moet worden uitgevoerd, is een bedrag van 25.000,-- vrijgemaakt.
Ter dekking van de saneringskosten zal dit project als saneringsproject in het kader van ISV-2 worden aangemeld bij de Provincie Zeeland. Voor de uitvoering van gemeentelijke bodemsaneringstaken in het kader van ISV heeft de gemeente Hulst een budget toegewezen gekregen van 325.000,--.

Voor de voorgenomen bouwactiviteiten op de betreffende locatie betekent dit een belemmering. De bouwvergunning kan pas worden verleend op basis van een door de provincie goedgekeurd saneringsplan.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl