Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2005/4180
datum: 16-12-2005
onderwerp: Beantwoording Kamervragen Van der Ham (D66)

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Hieronder vindt u mijn antwoorden op de door het lid Van der Ham (D66) gestelde vragen over de Ecologische Hoofdstructuur naar aanleiding van het verschijnen van het rapport Investeren in Natuur 2006-2008 van de Stichting Nationaal Groenfonds.

Vragen en beantwoording

Vraag 1
Wat is uw reactie op het rapport van het Nationaal Groenfonds, dat de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden in ons land, ernstig is vertraagd? Hoe beoordeelt u, in het licht van de opmerkingen van de voorzitter van het Nationaal Groenfonds, de heer Van Vollenhoven, het vertrouwen van het kabinet in particuliere aanleg en de onderschatting van het belang van grondaankopen?

Ik deel de conclusie van de voorzitter van het Nationaal Groenfonds niet. Juist dit kabinet heeft immers een stevige impuls aan de realisatie van de EHS (en uitvoering reconstructie) gegeven, waarbij ook in de periode na dit kabinet fors meer middelen voor het natuurbeleid uitgetrokken zijn. Wel realiseer ik mij terdege dat de omslag van verwerving naar beheer niet direct vanaf de start volledig van de grond komt, waardoor de eerste jaren minder hectares worden gerealiseerd bij met name het particulier natuurbeheer.

In 2007 wordt de omslag geëvalueerd en mocht dan blijken dat additioneel beleid nodig is, dan zal ik met voorstellen komen. Dit betekent geenszins dat ik het belang van grondaankopen voor de realisatie van de EHS onderschat. Met name de komende jaren zijn er aanzienlijke middelen voor verwerving beschikbaar, niet alleen via de Rijksbegroting, maar ook via de leningconstructie ten behoeve van particuliere natuurbeherende organisaties (PNB's).

Vraag 2
Deelt u de mening van het Nationaal Groenfonds, dat er tot 2018 een extra budget van 135 miljoen euro per jaar nodig is? Zo ja, hoe wordt deze aanbeveling vorm gegeven? Zo neen, welke maatregelen wilt u nemen om de achterstand in de aanleg van de EHS weg te werken?

De berekening van het Nationaal Groenfonds is gebaseerd op de aanname dat er veel minder belangstelling voor particulier beheer is dan verwacht. Ik constateer, zoals ook reeds aangegeven in de kabinetsreactie op de Natuurbalans, dat de belangstelling voor particulier natuurbeheer nog steeds groeiende is en wacht dan ook de evaluatie van de omslag in 2007 af.

Bovendien gaat het Nationaal Groenfonds in zijn analyse er ten onrechte van uit dat de leningconstructie voor PNB's stopt in 2008, terwijl ook in de periode 2009-2015 verwervingsmiddelen beschikbaar zijn via de leningconstructie. Over de maatregelen die ik heb getroffen om het particulier natuurbeheer te bevorderen heb ik uw Kamer al meermalen geïnformeerd, maar ter illustratie noem ik het voorlichtingsproject 'Stimulering Deelnamebereidheid Particulier Natuurbeheer'.

Het feit dat ik de analyse van de voorzitter van het Nationaal Groenfonds op dit punt niet deel, betekent zeker niet dat ik de voortgang van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur niet kritisch volg.

Ik ga ervan uit de vragen van uw Kamer hiermee afdoende beantwoord te hebben.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman