Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Eerste Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 20017 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2500 EA DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk
6 december 2005 SV/R&S/05/103557

Onderwerp Datum
wetsvoorstel 30318 Aanpassings- en 16 december 2005
verzamelwet Wet werk en inkomen naar
arbeidsvermogen

Tijdens de plenaire behandeling van de WIA in uw Kamer op 1 november jl. heb ik u via mevrouw Van Leeuwen toegezegd overleg te voeren met de VNG over de inhoud van de brief van VNG d.d. 28 oktober 2005. Het gevoerde overleg heeft geleid tot de volgende uitkomsten:


- Gedurende de eerste twee jaar wordt van de gemeenten verwacht dat ze actief met eigen middelen aan de slag gaan met de reïntegratie van de personen waarvoor ze een reïntegratieverantwoordelijkheid dragen. Indien in deze periode de werkzoekende nog niet is geplaatst, kunnen nadien de instrumenten no risk polis en premiekorting worden ingezet.


- Overwogen is dat gemeenten bij de uitvoering van hun wettelijke taak tot reïntegratie van nuggers en ANW-ers geen direct financieel voordeel ondervinden in de vorm van besparing van uitkeringen. Geconstateerd is dat aan de hand van de beschikbare cijfers over de plaatsingen van nuggers en ANW-ers geen duidelijke conclusies kunnen worden getrokken over de plaatsingen van gedeeltelijk arbeidsgeschikten binnen of na de periode van twee jaar.
Daarom zal in 2006 een pilot plaatsvinden waardoor een beter inzicht kan worden verkregen in de plaatsingen en in de noodzaak van het gebruik van de instrumenten voor nuggers en ANW-ers. In drie representatieve gemeenten c.q. regio's van gemeenten zal gedurende één jaar de no risk polis en premiekorting bij het bestaan van een relevante beperking ter beschikking worden gesteld, zonder dat de eis wordt gesteld van twee jaar voorafgaande registratie als werkzoekende bij het CWI. Deze pilot zal in januari 2006 in samenwerking met de VNG en CWI worden gestart.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)