Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Woerden, 15 december 2005

Nieuwe alcoholcampagne voor jongeren van start

Jonge meiden over de grens door drank

Veel meiden gaan door drank verder met seks dan zij aanvankelijk wilden. Achteraf voelen ze spijt of schaamte. Door de drank vrijen ze bovendien minder veilig. Ze vergeten het condoom of schatten de risico's van onveilig vrijen laag in. Daarom start het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ vandaag een nieuwe, confronterende versie van de jongerencampagne Drank de kater komt later.

Het alcoholgebruik onder jongeren stijgt fors. Dit komt vooral doordat steeds meer jonge meiden alcohol drinken. Het aantal drinkende 12-jarige meisjes steeg in vier jaar met 30 procent. En één op de vijf 14-jarige meisjes is minstens één keer in de maand dronken, tegen één op de zes jongens van die leeftijd.

Onder invloed van ouders
Het eerste slokje of drankje krijgen kinderen meestal thuis van hun ouders. Menig ouder laat zijn of haar kind alcohol drinken zonder dat zoon of dochter daar zelf om vraagt. Anderen staan pas alcohol toe als hun kinderen zestien zijn. Sommige ouders zetten de deur elk weekend wagenwijd open voor de jeugd om 'in te drinken'. Vaak zonder enige vorm van toezicht. En anderen staan kinderen alleen toe om te drinken bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld kerst. Ongeacht welke regels ouders opstellen, kinderen nemen vaak het alcoholgebruik van hun ouders als voorbeeld. "Pap drinkt toch ook altijd zeven biertjes op een feestje?"

Peer education
Bovenstaande is aanleiding om het accent te verleggen in de manier waarop de jongerencampagne Drank de kater komt later wordt gevoerd. Al een aantal jaren wordt minder voorlichting via radio en televisie aan jongeren gegeven. Deze media worden vrijwel uitsluitend ingezet ter ondersteuning van intensievere en rechtstreeksere benaderingen van jongeren door jongeren, het zogenaamde peer education. In 2005 zijn ruim 40.000 jongeren bereikt met voorlichting door leeftijdsgenoten. De voorlichting gebeurt onder leiding van de regionale instellingen voor verslavingszorg op festivals, binnen- en buitenevenementen en op campings en stranden. Ook op dansfeesten en in discotheken zijn de jonge voorlichters te vinden.
In 2006 zullen nog meer jongeren op deze manier worden bereikt. Binnen de voorlichting zal dan veel aandacht worden geschonken aan de meidenproblematiek.

Alcohol Infolijn
Daarbuiten zal NIGZ-Alcoholvoorlichting de ondersteuning van ouders in de opvoeding intensiveren. Als eerste stap is de Alcohol Infolijn geïnstrueerd op deze taak. Ouders kunnen op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur terecht met opvoedingsvragen of een persoonlijk gesprek, bijvoorbeeld over regels en grenzen stellen. Of over hoe je met je kind over zijn of haar alcoholgebruik praat. De Alcohol Infolijn (0900-500 20 21) is in de week van 19 tot en met 23 december extra bereikbaar tot 21.00 uur.