Ingezonden persbericht

Stichting ZekerZorg start onafhankelijk zorgcollectief voor iedereen

GRONINGEN, 20051216 -- Met het onafhankelijke ZekerZorg Collectief maakt de Stichting ZekerZorg het voor iedere volwassene mogelijk zich bij een collectief aan te sluiten. Zo kan men tot lagere premies voor de nieuwe zorgverzekering komen, bij vrijwel iedere zorgverzekeraar, ook zijn huidige! Op de korte termijn ligt het accent van de Stichting op lage premies, maar op de langere termijn wil zij een sterke positie innemen in de zorgmarkt om de belangen van de consument te kunnen behartigen en tevens de kwaliteit van de zorg te kunnen bewaken. De Stichting ZekerZorg heeft een eigen website: www.zekerzorg.nl.


Het nieuwe zorgstelsel beoogt de marktwerking te stimuleren. Op dit moment betekent dat echter, dat de verzekeraars vrijwel alle macht hebben. Voor een goede marktwerking is een sterke vertegenwoordiging van de consument een voorwaarde. Vanuit die overweging heeft de Stichting ZekerZorg het initiatief genomen om een consumentencollectief te vormen. Het ZekerZorg Collectief biedt iedere consument het voordeel dat met "omvang" bereikt kan worden bij het onderhandelen met zorgverzekeraars. "De onzekerheden in de zorgmarkt door het nieuwe zorgstelsel maken dat het vormen van een sterk consumentencollectief van groot belang wordt. Het ZekerZorg Collectief onderhandelt met zorgverzekeraars zoals zorgverzekeraars onderhandelen met zorgverleners. Op die manier blijft iedereen scherp en gemotiveerd en plukken de deelnemers aan het collectief daar de vruchten van", aldus Rob Oostveen, voorzitter van de Stichting ZekerZorg. "De Stichting vindt ook, dat het niet zo mag zijn, dat alleen de verzekeraars gaan bepalen welke methoden en middelen zorgverleners wel of niet mogen inzetten."

Als onafhankelijk collectief zal ZekerZorg onderhandelen met in principe alle zorgverzekeraars. De consument blijft dan vrij in de keuze van zorgverzekeraar en kan ook bij zijn huidige verzekeraar blijven. Maar door dit via het ZekerZorg Collectief te regelen, kan hij gebruik maken van de bedongen lagere premies. De komende periode zullen de condities van verschillende zorgverzekeraars via ZekerZorg nog verder aangepast gaan worden, daar de onderhandelingen nu pas beginnen.
Het ZekerZorg Collectief is van belang voor iedere volwassene die niet bij een (sterk) collectief is aangesloten. Daarbij kan in het bijzonder ook gedacht worden aan medewerkers van MKB-bedrijven, 55-plussers, patiëntengroepen, studenten, leden van sportorganisaties, e.v.a. Iedere consument kan zich bij het collectief aansluiten. Wanneer men een zorgverzekering met extra korting via ZekerZorg afsluit, dan houdt de Stichting een bedrag van ¤ 2,50 per volwassene per jaar in van die korting om de kosten van haar inspanningen door de jaren heen te kunnen dekken.

De Stichting ZekerZorg biedt een website, waarop consumenten zelf de premies kunnen vergelijken van de verschillende zorgverzekeraars en ook kunnen zien welke premies via het ZekerZorg Collectief geboden worden. Tevens vindt men op de website een video-opname van een discussie over de nieuwe zorgverzekering onder de titel "De Zorgtafel".
Aanmelden als deelnemer aan het ZekerZorg Collectief of afsluiten van een zorgverzekering met extra korting (ook bij zijn huidige verzekeraar) loopt via de website.


De onderscheidende kenmerken van dit collectief zijn dus:
* Iedere consument kan eraan deelnemen
* Het collectief gaat bij de meeste verzekeraars lagere premies bedingen, dus niet bij maar één verzekeraar
* De consument kan dus ook bij zijn huidige verzekeraar blijven tegen een lagere premie
* De stichting gaat zich continu bezig houden met de belangen van de consument in de zorgmarkt en beperkt zich dus niet tot alleen de premies