Ingezonden persbericht


God en de Gedichten

Poëzietijdschrift Krakatau maakt een Religie-special.

'Wie zijn je helden?' Dat is wat je doorgaans aan een dichter vraagt. 'Hoe denk je over god?' hoor je aanmerkelijk minder. Religieuze beleving lag in dichtend Nederland de laatste decennia nog zelden aan de grondslag van poëzie. God als muze lijkt alleen voorbehouden aan een bepaald soort dichters. Dichters die men er vaak van verdenkt dat zij poëzie op het tweede plan plaatsen. En dat zijn geen echte dichters. Maar is dat terecht? Hoe verhouden dichterschap en het geloof in een god of hogere macht zich tot elkaar? Hebben gedichten dan alleen een functie of ook bestaansrecht op zich? Wat is poëzie eigenlijk, en religie?

Krakatau?

De doelstelling van Krakatau is om een onafhankelijk podium te zijn voor dichters, die niet gemakkelijk aandacht krijgen in de reguliere literaire media. Hiermee willen we ook een plaats zijn, waar deze dichters kunnen zien wat anderen doen, en waar nieuwe concepten en kruisbestuivingen worden ontwikkeld. Krakatau is een tijdschrift dat zich niet aan dogma's gebonden ziet. Onderwerpen die niet voor de hand liggen, niet populair zijn of juist erg in de belangstelling staan gaat zij niet uit de weg. In deze tijd, waarin geloof opnieuw onderwerp van maatschappelijke discussie is, vond Krakatau dat de kunst niet achter kon blijven. Daarom hebben we besloten een themanummer van het tijdschrift te wijden aan poëzie en religie. Met dit project willen we onszelf en anderen verrassen, de dialoog op gang brengen en de opvattingen, die wij ook zelf hebben, aan een kritische blik onderwerpen. Over poëzie, over religie en over elkaar.

de religie-special

Voor de special vragen wij gevestigde en nieuwe dichters om met dit idee aan de slag te gaan. Maar dat niet alleen natuurlijk. Ook vragen we markante religieuze voorgangers, publicisten en theologen om hun visie te verwoorden. Zij hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Pastoor, dominee, rabbijn, imam, ze zijn allemaal uitgenodigd op ons papier. Dit themanummer is dan ook een divers geheel geworden.

In deze special verwoordt Bisschop Muskens zijn visie op poëzie en religie, schrijft rabbijn Evers over de psalmen van David, imam Abdulwahid van Bommel over pre-islamitische en islamitische poëzie, Peter van de Peppel over 'zien' in Nederlandse religieuze poëzie en Elske Bast over C.O. Jellema. Daarnaast spreekt Willem Barnard over zijn gedichten, verzen en liedteksten, is er poëzie van Yunus Emre, Al Galidi, Xavier Roelens en Les Murray. En nog veel meer.

Presentatie

Uiteraard organiseren wij een feestelijke specialpresentatie. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 17 december, in de Arminiuskerk te Rotterdam. Het zal een diverse, levendige avond worden waarop verschillende religies en culturen elkaar kunnen ontmoeten. De voorbereidingen zijn in volle gang, dus houd de mailbox/brievenbus in de gaten!

Contact:

Peter de Groot (hoofd)

Annemarie Opmeer (eind)

Krakatau

Postbus 865

3000 AW Rotterdam

e: info@krakatau.nl

t: 010 - 28 00 555

Bezoek ook de website:

www.krakatau.nl