Ingezonden persbericht


God en #36

Poëzietijdschrift Krakatau presenteert de Religie-special.

Geloof is terug van weggeweest als onderwerp van maatschappelijke discussie, daarom vindt het onafhankelijke poëzietijdschrift Krakatau dat de kunst niet achter kan blijven. Trots en feestelijk presenteren wij ons themanummer over poëzie en religie. Krakatau 36 ligt 23 december in de winkel, maar kom zaterdagavond 17 december 20:30 naar de Arminiuskerk voor een al dan niet religieus verantwoord avondje uit, en je vertrekt met de primeur en stof tot nadenken!

de religie-special

'Wie zijn je helden?' Dat is wat je doorgaans aan een dichter vraagt. 'Hoe denk je over god?' hoor je aanmerkelijk minder. God als muze lijkt alleen voorbehouden aan een bepaald soort dichters. Dichters die men er vaak van verdenkt dat zij poëzie op het tweede plan plaatsen. En dat zijn geen echte dichters. Maar is dat terecht? Hoe verhouden dichterschap en het geloof in een god of hogere macht zich tot elkaar? Hebben gedichten dan alleen een functie of ook bestaansrecht op zich? Wat is poëzie eigenlijk, en religie?

Voor de special zochten we gevestigde en nieuwe dichters die met dit idee aan de slag waren gegaan. Maar dat niet alleen natuurlijk. Ook markante religieuze voorgangers, publicisten en theologen om hun visie te verwoorden. Dit themanummer is dan ook een divers geheel geworden:

In deze special verwoordt Bisschop Muskens zijn visie op poëzie en religie, schrijft rabbijn Evers over de psalmen van David, imam Abdulwahid van Bommel over pre-islamitische en islamitische poëzie, Peter van de Peppel over 'zien' in Nederlandse religieuze poëzie en Elske Bast over C.O. Jellema. Daarnaast spreekt Willem Barnard over zijn gedichten, verzen en liedteksten, is er poëzie van Yunus Emre, Al Galidi, Xavier Roelens en Les Murray. En meer dan dat alleen.

Presentatie

Uiteraard organiseren wij een feestelijke specialpresentatie. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 17 december, in de Arminiuskerk te Rotterdam (tegenover museum Boijmans van Beuningen). Op deze avond verschijnen Peter van de Peppel en Abdulwahid van Bommel in levende lijve achter het spreekgestoelte, kunt u de ingenieuze kunsten van rapper Sjef Weller aanschouwen, die speciaal voor deze gelegenheid geconstrueerde lyrics laat flowen, zal de dichter X Roelens ons trakteren op nog meer poëzie en, alsof dat nog niet genoeg is, kunt u een geheel eigentijdse interpretatie van klassieke psalmen ondergaan van de hand van Bomb-shelter; de band die, als zanger en gitarist, de dichter Mark Lotterman onder de gelederen mag scharen. Ook gedichten van C.O.Jellema, frisdrank, een column van Rufus.K, bier en een Krakatau zullen tot de consumptiegoederen behoren. Komt allen!

Contact en route:

Peter de Groot (hoofd) en Annemarie Opmeer (eind)

Krakatau, Postbus 865, 3000 AW Rotterdam

t: 010-28 00 555 m: 06-26 922 584 e: info@krakatau.nl w: www.krakatau.nl

Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat, museumpark 3 (t.o. museum Boijmans van Beuningen), Rotterdam. w: www.arminius.nu

Route: tram 5 (halte Witte de With) of tram 5 en metro Erasmuslijn (halte Eendrachtsplein)

Aanvang: 20:30, entree: E 5,- incl. special! (abonnees E 2,50 excl. special)

De Krakatau religiespecial en de presentatie worden mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht, Dienst Kunst en Cultuur gemeente Rotterdam, Stichting Rotown Magic, de HuMobisten, Arminius, podium voor kunst, cultuur en debat, en een anonieme gever.