PERSBERICHT - 2005-12-02

Keur aan activiteiten rond Rembrandts leven en werk

Belangrijke rol Rembrandthuis in jubileumjaar

Het Rembrandthuis in Amsterdam, waar de in Leiden geboren grote Hollandse meester een groot deel van zijn leven woonde en veel van zijn belangrijkste doeken maakte, krijgt een belangrijke rol in het op 17 december beginnende jubileumjaar. Het Rembrandthuis viert Rembrandt 400 met een keur aan activiteiten rond Rembrandts leven en werk, waaronder vier interessante tentoonstellingen.

Rembrandt Thuis Hele jaar
Verscholen achter een eikenhouten deur en rode luiken bevindt zich een bijzonder museum. In dit voormalige koopmanshuis, gelegen in het schilderachtige oude hart van Amsterdam, heeft Rembrandt bijna twintig jaar van zijn leven gewoond en gewerkt. Toen Rembrandt hier met zijn vrouw Saskia Uylenburgh kwam wonen, verkeerde hij op het hoogtepunt van zijn roem. Door zijn royale manier van leven en het uitblijven van opdrachten ging hij in 1656 failliet. Alle kostbaarheden in zijn huis werden geveild, waaronder een grote verzameling kunst en rariteiten. Een notaris stelde een lijst op van zijn bezittingen. Zo weten we precies hoe het huis in Rembrandts tijd was ingericht. Onlangs is het historische interieur van Rembrandts huis weer in oude glorie hersteld en ingericht met voorwerpen en kunstwerken uit de tijd van de meester. Dwalend door de zeventiende-eeuwse vertrekken waant de bezoeker zich even terug in Rembrandts tijd. Wie Rembrandt echt wil leren kennen, ontmoet hem in het Rembrandthuis.

Rembrandt en de Engelse etskunst
17 december 2005 -12 maart 2006
In 1880 werd in Londen de Society of Painters-Etchers opgericht. Dankzij deze kunstenaarsvereniging maakte de Engelse etskunst rond 1900 een periode van grote bloei door. Die ontwikkeling zou ondenkbaar zijn geweest zonder de invloed van het grafische werk van Rembrandt. Op de tentoonstelling worden ca. 100 etsen van belangrijke Engelse kunstenaars als Francis Seymour Haden, James Abbot McNeil Whistier en David Young Cameron getoond naast etsen van Rembrandt uit de collectie van Museum Het Rembrandthuis. Door de prenten van deze kunstenaars met die van Rembrandt te confronteren wordt niet alleen aanschouwelijk gemaakt hoe zij Rembrandts gedachtegoed verwerkten, maar ook welke eigen wegen zij insloegen.

Rembrandt - Zoektocht van een genie

1 april-2 juli 2006
Deze overzichtstentoonstelling van Rembrandts werk vormt een van de belangrijkste attracties van het Rembrandtjaar 2006. Rembrandt geldt als een van de grote vernieuwers van de kunst: zijn unieke oeuvre is het resultaat van een levenslange artistieke zoektocht. De tentoonstelling maakt deze zoektocht voor een breed publiek aanschouwelijk. In een overzicht van ruim 50 schilderijen en 50 tekeningen en prenten wordt nieuw licht geworpen op Rembrandt als scheppend genie en als drijvende kracht in een uitzonderlijk productieve werkplaats. Vanzelfsprekend zal speciale aandacht worden geschonken aan de periode 1639-1658, toen Rembrandt woonde en werkte in het Rembrandthuis. Veel van de schilderijen die voor deze tentoonstelling geleend worden van musea van over de heJe wereld, keren voor het eerst terug op de plek waar ze zijn gemaakt.

Rembrandt, de etser 8 juli - 3 september 2006
Rembrandt was een van de grootste grafische talenten aller tijden. Reeds door tijdgenoten werd hij bewonderd om zijn vrije manier van tekenen, zijn dramatische lichteffecten en zijn gedurfde experimenten in de etstechniek. Tot in onze tijd is zijn prentkunst een bron van inspiratie geweest voor andere beroemde kunstenaars, zoals Goya en Picasso. Rembrandt heeft in totaal zo'n 290 prenten vervaardigd. Museum Het Rembrandthuis bezit een van de belangrijkste collecties van Rembrandts etsen ter wereld. Op de expositie wordt deze collectie in een geheel vernieuwde, thematische opstelling getoond.

Uylenburgh & Zoon. Kunst en commercie in Rembrandts tijd 14 september - 10 december 2006
Na Rembrandts verhuizing van Leiden naar Amsterdam werkte hij vier jaar bij Hendrick Uylenburgh als hoofd van diens schilderswerkplaats. Gelanceerd door Uylenburgh maakte Rembrandt in korte tijd naam als de belangrijkste portretschilder van Holland. In Uylenburghs kunstwinkel waren naast Hollandse ook Italiaanse en Vlaamse meesters te koop. Op de tentoonstelling wordt een representatief overzicht geboden van de schilderijen en sculpturen die tussen 1625 en 1675 door de firma Uylenburgh zijn verhandeld. Daaronder zijn meesterwerken van Antonie van Dyck, Govert Flinck, Gerard Lairesse en uiteraard Rembrandt, van wie niet minder dan 20 schilderijen worden getoond.

Activiteiten
Museum Het Rembrandthuis organiseert tijdens Rembrandt 400 een keur aan activiteiten voor jong en oud. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Rembrandthuis: www.rembrandthuis.nl.

Lees ook: Wandelroute 'Ontdek het Amsterdam van Rembrandt' In Amsterdam veel meer themajaren op komst

VOOR DE REDACTIES
Voor meer informatie over het Rembrandtjaar in het Rembrandthuis kunt u contact opnemen met:

Museum Het Rembrandthuis
Afdeling Marketing & PR, Sandra Bechtholt
Jodenbreestraat 4
1011 NK Amsterdam
Tel: 0031 (0)20 5200400
museum@rembrandthuis.nl
www.rembrandthuis.nl