Gemeente Heerlen

Herdenking mijnsluiting in Heerlen

Geachte redactie,

Op zaterdag 17 december 2005 is het precies 40 jaar geleden dat toenmalig minister van Economische Zaken Joop Den Uyl in de Heerlense schouwburg de sluiting van de mijnen aankondigde. Een besluit met grote gevolgen. De gemeente Heerlen organiseert die dag in samenwerking met de Provincie Limburg, Industrion en de Stichting carboON, een herdenkingsbijeenkomst.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Programma

- Ochtendprogramma
10.00 uur: H. Mis in de Pancratiuskerk te Heerlen onder leiding van bisschop F. Wiertz. 11.00 uur: Koffietafel in het Royal Theater; aansluitend gesprek en interviews met oud-mijnwerkers en bestuurders en ondernemers van toen en nu, over de betekenis van de mijngeschiedenis en de toekomst van deze regio. Aan deze gesprekken nemen onder meer de volgende gasten deel:

Minister De Geus (sociale zaken en werkgelegenheid), voorzitter Elverding van de raad van bestuur DSM, oud-voorzitter Friedrichs van FNV-Limburg, oud-gouverneur Kremers van de Provincie Limburg, gouverneur Frissen van de Provincie Limburg en burgemeester Gresel van de Gemeente Heerlen.


- Middagprogramma (parallelsessies)
14.00 uur: Vertrek naar het schachtgebouw van de Oranje Nassau I mijn in Heerlen. Startsein door minister M. van der Hoeven voor de inrichting van het Historisch Mijn Centrum "carboON". Tevens opening van een internetportal voor scholieren.

14.00 uur: Vertrek naar Industrion te Kerkrade voor de afsluiting van de tentoonstelling "De mijnen gaan dicht!". Terugblik op muzikale en verhalende wijze op het wonen, werken en leven van de mijnwerkers en presentatie van de cd-rom "mijnbouw" voor de jeugd.

Beide sessies eindigen om ongeveer 16.00 uur.

Aanmelden
We verzoeken u om van tevoren aan ons door te geven of u aanwezig zult zijn. Stuur hiervoor uiterlijk maandag 12 december een e-mail naar k.glerum@heerlen.nl. Vermeld in de mail aub naam, telefoonnummer en de programma-onderdelen die u zult bijwonen.

Bij voorbaat hartelijk dank.

Met vriendelijke groet,

Karen Glerum
Gemeente Heerlen
tel. 045-5604364