ProRail

Persbericht

08-12-2005

Spoorwerkzaamheden in driehoek Almelo-Enschede-Oldenzaal

In opdracht van ProRail werken verschillende aannemers aan het spoor in Almelo, en op de trajecten Hengelo-Enschede en Hengelo-Oldenzaal. De werkzaamheden starten op zaterdag 17 december om 01.00 uur en gaan zowel overdag als âs nachts door tot en met maandag 19 december, 06.00 uur. De werken zijn van invloed op de dienstregelingen van NS en Syntus. Om de âtreinvrije periodeâ zo goed mogelijk te benutten voeren de aannemers hun werkzaamheden gelijktijdig uit. Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden worden uitgevoerd in het laatste weekeinde van november. De slechte weersomstandigheden maakten het op dat moment echter noodzakelijk alle werken uit te stellen. Na intensief overleg hebben ProRail, NS, Syntus en de aannemers mogelijkheden gevonden om de werkzaamheden op korte termijn alsnog uit te voeren, namelijk in het weekeinde van 17 tot en met 19 december.

Het gaat om verschillende werken op verschillende trajecten. Door de werkzaamheden te clusteren en gelijktijdig uit te voeren wordt de overlast voor treinreizigers beperkt gehouden tot één weekeinde. De omwonenden van het spoor zijn opnieuw schriftelijk geïnformeerd over de nachtelijke werken in hun nabije omgeving en de eventuele hinder die zij hiervan kunnen ondervinden.

Werkzaamheden onderdoorgangen Nijreessingel en Steffensweg

In Almelo schuift aannemer TBI Haverkort het spoordek (deel waarop de sporen komen te liggen) van de onderdoorgang Nijreessingel op zijn plaats. Op hetzelfde moment schuift aannemer Hegeman de betonnen tunnelmoot van de onderdoorgang Steffensweg in de spoorbaan. Zowel het spoordek als de tunnelmoot zijn in de afgelopen maanden ter plaatse naast de spoorbaan opgebouwd en klaar om te worden geplaatst. Voorafgaand aan het inschuiven verwijderen beide aannemers de sporen en voeren zij graafwerkzaamheden uit. Beide onderdoorgangen zijn naar verwachting medio maart 2006 gereed.

Spoorvernieuwing Hengelo-Oldenzaal en Hengelo-Enschede

Vlak voor NS-station Hengelo vernieuwt aannemer Spitzke Spoorbouw over 1600 meter lengte de dwarsliggers in het spoor. Op hetzelfde moment vervangt hij in het spoor tussen Oldenzaal en de Duits-Nederlandse grens 2,4 kilometer ballastgrind. Op het traject Hengelo-Enschede vernieuwt hij over 3400 meter de dwarsliggers en verricht hij over dezelfde afstand laswerkzaamheden aan de spoorrails.

Gevolgen wegverkeer

Als gevolg van de bovengenoemde werkzaamheden worden in Almelo en de gemeenten Hengelo en Losser diverse overwegen tijdelijk voor alle verkeer geheel afgesloten. Voor informatie over eventuele wegomleidingen adviseert ProRail de gebruikelijke gemeentelijke informatiekanalen te raadplegen.

Gevolgen treindienst

In verband met alle werkzaamheden kunnen NS (tussen Enschede en Almelo) en Syntus (tussen Hengelo en Oldenzaal) op zaterdag 17 en zondag 18 december hun dienstregeling niet uitvoeren. Treinreizigers kunnen deze dagen gebruik maken van bussen. Voor meer informatie wordt geadviseerd www.ns.nl en/of www.syntus.nl te raadplegen, of te bellen naar 0900-1475 (⬠0,35 p.m.). Bij de NS-servicepunten ligt de folder 'Gewijzigd treinverkeer' met informatie over deze werkzaamheden en werkzaamheden elders in het land. Ook Teletekstpagina 754 geeft actuele informatie.