Gemeente Dordrecht


---

Sociale Dienst biedt alle clienten Collectief Zorgcontract

Leo den Otter

Het college van B&W van Dordrecht heeft besloten een collectief zorgcontract af te sluiten voor haar uitkeringsgerechtigden. Met dit contract wil het college een goede en betaalbare ziektenkostenverzekering bieden aan alle clienten van de Sociale Dienst. Wethouder Hans Spigt: "Wij vinden het belangrijk dat mensen niet onverzekerd blijven rondlopen en doordat de premie met de uitkering wordt verrekend kunnen geen betalingsachterstanden ontstaan. We sturen al onze klanten rond 17 december een brief over de mogelijkheden. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat de mensen de zorgtoeslag hebben aangevraagd of dat alsnog doen." Voor wie?
De zorgpolis die de Sociale Dienst vanaf 1 januari 2006 kan aanbieden geldt voor uitkeringsgerechtigden, hun partners en kinderen die nog geen 18 jaar oud zijn. Door het contract te sluiten met TRIAS-zorgverzekeraar (die samenwerkt met VGZ) geldt de verzekering voor vrijwel alle huisarten, apotheken, ziekenhuizen etc. in Nederland. De verzekerden krijgen dus maximale keus.

Natura-polis
Sociale Dienst en Trias werken met de zogenaamde Natura-polis. Dat betekent geen gedoe met nota's die gedeclareerd moeten worden. Dat kan doordat bijna alle huisartsen, specialisten, ziekenhuizen e.d. zijn gecontracteerd en er geen eigen risico geldt.

Dekking
In de dekking zit het basispakket dat wettelijk is vastgesteld. Het bevat de belangrijkste medische zorgcomponenten. Het is aangevuld met enkele behandelingen voor fysiotherapie en een tandartsverzekering voor o.a. vullingen, verdovingen, wortelkanaalbehandelingen, controles, orthodontie, etc. maar geen bruggen en kronen. Het pakket kost EUR 94,93 per maand per volwassene. -Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd.

Uitgebreid?
Voor de meeste mensen biedt het beschreven pakket een prima verzekering. Noodzakelijke medische zorg is gedekt. De klant heeft echter nog de mogelijkheid te kiezen voor een uitgebreider Extra aanvulling, die EUR9 per maand duurder is. Het biedt o.a. een hogere vergoeding voor alternatieve geneeswijzen en enkele therapieën.

Voordeel
Het voordeel dat de verzekerde krijgt door het collectieve contract is een premie die 5% korting oplevert. De totale besparing loopt op tot ca EUR 85 per jaar per verzekerd persoon.
Bijkomend voordeel is dat een deel van de vergoedingen van de tandartsverzekering buiten de verzekerde om rechtstreeks door de Sociale Dienst aan Trias wordt betaald. De verzekerde hoeft dus niet apart naar de Sociale Dienst te komen om bijzondere bijstand voor eigen bijdragen aan te vragen.

Extra hulp
Bijstandsgerechtigden van wie de Sociale Dienst weet of vermoedt dat ze problemen hebben om met hun geld de maand door te komen (mensen zonder bank of girorekening, mensen die per week krijgen uitbetaald) zullen apart worden benaderd om deze polis te bespreken en te checken of men de zorgtoeslag wel heeft aangevraagd. Om deze kwetsbare groep zo goed mogelijk te bereiken, heeft de Sociale Dienst ook meegedaan met het project Zorgtour van de Landelijke Vereniging van Thuislozen.

Zorgtoeslag
Wethouder Hans Spigt hamert er ook nu weer op, dat de cliënten zelf hun zorgtoeslag moeten aanvragen. "Wij verrekenen de premie met de uitkering. Ze krijgen dus een lager bedrag van de Sociale Dienst uitgekeerd en dan is het ontvangen van de zorgtoeslag erg belangrijk. Die wordt rechtstreeks op de rekening van de cliënten gestort. Ik hoop dat de clienten de toeslag inmiddels hebben aangevraagd. De mensen die de toeslag nog niet hebben aangevraagd roep ik op dat alsnog meteen te doen," aldus wethouder Spigt.

Regionaal?
Het contract heeft een looptijd van één jaar. Volgend jaar als de Regionale Sociale Dienst van start gaat, wordt het wellicht mogelijk met een omvangrijker `gezamenlijke regionale polis' te komen. De ervaringen die Dordrecht nu opdoet kunnen daarbij van belang zijn.

Redactie
Leo den Otter
Bestuursvoorlichter

telefoon 06-51373482

email l.den.otter@dordrecht.nl

Informatie
Arie van der Stelt
hoofd Bureau Uitkeringen Beheer Sociale Dienst
telefoon 078-6398847