Gemeente Heerlen

Herdenking in Parkstad: veertig jaar na de mijnsluiting

Op zaterdag 17 december 2005 is het precies 40 jaar geleden dat toenmalig minister van Economische Zaken Joop Den Uyl in de Heerlense schouwburg de sluiting van de mijnen aankondigde. De Gemeente Heerlen organiseert in samenwerking met de Provincie Limburg, Industrion en de Stichting "carboON" een herdenkingsbijeenkomst.

De herdenking is bedoeld om stil te staan bij de mijngeschiedenis, het wel en wee van de mijnwerkers en het fundament dat zij hebben gelegd voor de toekomst.

Dankzij hun noeste arbeid kwam de regio in het midden van de vorige eeuw tot enorme bloei. Heerlen was een van de meest welvarende steden van het land en de steenkoolwinning leverde een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van Nederland. De sluiting van de mijnen zorgde vervolgens voor een ontwrichting van de mijnstreek: tienduizenden arbeidsplaatsen gingen verloren. De gevolgen hiervan zijn nog altijd merkbaar in de regio.

Oproep aan alle oud-mijnwerkers
De herdenkingsbijeenkomst begint om 10 uur met een mis in de Pancratiuskerk onder leiding van bisschop Wiertz. Daarna is er om 11 uur een ontvangst op het stadhuis van de Gemeente Heerlen. Met name oud-mijnwerkers worden morgen via een oproep in de dagbladen uitgenodigd voor de bijeenkomst. Daarnaast worden mijnwerkersorganisaties verzocht om via hun netwerk betrokkenen te benaderen.Tevens worden bestuurders van toen en nu én vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties uitgenodigd.

Mijnschacht ON I
Hoewel herdenken centraal staat, wordt niet alleen teruggekeken. De mijngeschiedenis vormt immers ook het fundament voor het heden en de toekomst. De Stichting "carboON" doet daarom die middag om 14.00 uur samen met de oud-mijnwerkers de aftrap voor de inrichting van een - landelijk uniek - Historisch Mijn centrum in het schachtgebouw van de Oranje Nassau I in Heerlen. Tevens wordt het virtueel monument (een internetportal) voor VWO-scholieren in gebruik genomen. Deze wordt voorafgaand en na 17 december o.a. gevuld met interviews die Havo-scholieren houden met oud- mijnwerkers.

Industrion
In een parallelsessie brengen genodigden een bezoek aan het museum Industrion te Kerkrade. Ook Industrion staat op 17 december in het teken van verleden, heden en toekomst met de expositie "de mijnen gaan dicht". Op verhalende, muzikale, wijze wordt er die dag teruggeblikt op het wonen, werken en leven van de mijnwerkers. Met de presentatie van de cd-rom mijnbouw geeft Industrion op 17 december de aftrap voor hedendaagse informatieoverdracht naar de jeugd. Daarnaast zal ook de door het museum aangeschafte mijnwerkersbus, die basisscholen en mijnmonumenten aandoet, voor het eerst door Parkstad rijden. Met de inzet van de mijnwerkersbus, de cd-rom en de aanvullende educatieve projecten blijft de historie van de regio voor de toekomst gewaarborgd. In de weken voorafgaand aan 17 december organiseert Industrion naast de expositie een afwisselende randprogrammering met muziek, dans, film en diverse lezingen rondom het thema mijnbouw.

Transformatie
Op weg naar Industrion wordt een bezoek gebracht aan het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis, waar Parkstad Limburg werkt aan de realisatie van een "Campus Nieuwe Energie", voortbouwend op de traditie van energiewinning. De transformatie van Parkstad Limburg is ook onderwerp van gesprek tijdens de afsluitende bijeenkomst in het Royal Theater.

.

HEERLEN, 28 oktober 2005
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum / Lysbeth den Dulk
(045) 56 04 070 of 06-2327 0627
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------


---- --