Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DIERENRIJK EUROPA DÉ UNIEKE WINTERDIERENTUIN VAN NEDERLAND

Het sfeervolle park biedt de gehele winter veel extra activiteiten

Mierlo, dinsdag 6 december 2005 - Dierenrijk Europa is vanaf 17 december dé winterdierentuin van Nederland. De leukste en lelijkste dieren van Europa zijn namelijk ook in de winter goed te zien omdat ze zich aan het koude weer aanpassen. Bovendien ademt het park de gezellige sfeer van dit jaargetijde uit. Voor bezoekers zijn er de gehele winter veel extra activiteiten zoals een speciale winterspeurtocht en diverse voederpresentaties. Op tweede kerstdag serveert de kerstman een heerlijk kerstdiner voor diverse dieren. Tijdens de kerstvakantie is de filmzaal van het dierenpark omgetoverd tot unieke educatieruimte in winterlandschap. De bezoeker leert hier alles over roofvogels en kan met de vogels op de foto. Dit jaar kunnen bezoekers Dierenrijk Europa ook op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag bezoeken.

Kerstdiner

Tot maart 2006 staat Dierenrijk Europa in het teken van de winter. Op tweede kerstdag geeft de kerstman diverse dieren van het park een speciaal kerstdiner. Het kerstdiner bestaat uit kerstkransen voor de beverratten, een kerststol voor de wilde zwijnen, kalkoenen voor de wolven, versierde kerstbomen voor de bruine beren en een ijstaart voor de ijsberen. De gehele dag reikt de kerstman tevens leuke cadeautjes uit aan de kinderen. Natuurlijk brengt hij ook een bezoek aan zijn rendieren en leest hij kerstverhalen voor.

Winterse activiteiten

Kinderen kunnen in Dierenrijk Europa dagelijks leuke prijzen winnen door deel te nemen aan de speciale winterspeurtocht. Tijdens de dagelijkse voederpresentaties, vertellen de verzorgers over het eten en het gedrag van de dieren in de winter. Tijdens de kerstvakantie (met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag) is de grote filmzaal op het dierenpark omgetoverd tot een unieke educatieruimte in winterlandschap. Roofvogeltrainers van showbureau 'Le Rustique' tonen van 11.00 tot 15.00 uur diverse roofvogels en beantwoorden vragen uit het publiek. In een speciaal ingerichte kersthoek kunnen bezoekers met de roofvogels op de foto. Om 13.00 en 14.00 uur zijn er speciale kerstvertellingen voor kinderen, waarin de dieren natuurlijk centraal staan. Op de website en in het park kunnen bezoekers tenslotte stemmen op het leukste en lelijkste winterdier van Europa.

Europese dieren goed te zien

De meeste dieren van Dierenrijk Europa zijn 's winters goed te zien, omdat ze optimaal aangepast zijn aan het Europese klimaat. Ze zijn bestand tegen kou, wind en regen. Hét winterdier is natuurlijk de ijsbeer. Deze dieren hebben het nooit koud. Hun vacht houdt hun lichaamswarmte beter vast dan de vacht van elk ander dier. Zelfs op hun voetzolen groeit haar: lekker warm en stroef op de gladde ijsvloer. Onder hun vacht zorgt een laag vet voor extra warmte, vooral tijdens het zwemmen. Zeehonden hebben met hun dikke speklaag ook geen last van het koude water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam, van hun poten steekt alleen het gedeelte vanaf de enkel buiten het lichaam uit. Als één van de weinige apensoorten hebben berberapen in de winter een warme ondervacht. Ieder voorjaar verharen ze en in de herfst groeit er weer een nieuwe ondervacht. Het vrijwel ontbreken van een staart heeft onder andere te maken met de lage temperaturen waarin berberapen kunnen leven. Een staart is lastig warm te houden.

Geen winterslaap voor de beren

Net als zijn soortgenoot de ijsbeer heeft de bruine beer een warm berenvel en een vetlaag onder de huid. Deze zorgt voor extra isolatie. Beide berensoorten houden in Dierenrijk Europa geen winterslaap terwijl ze dat in het wild wel zouden doen. IJsberen en bruine beren gaan van nature 's winters in winterslaap vanwege het lage voedselaanbod in die periode. In de dierentuin is er het hele jaar door voldoende te eten en dus is er geen winterslaap nodig.

Reis door zeven Europese gebieden

Dierenrijk Europa heeft een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het Cultuurlandschap met beverratten naar het Oerbos met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de Alpen waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in Het Hoge Noorden waar ijsberen en de rendieren wonen. In het Strand & Zee gebied zwemmen zeehonden. In het Moeras komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied Het Mediterrane Zuiden ontmoet de bezoeker onder andere de berberaap die leeft op de rots van Gibraltar.

Speelplezier op en rond de Brabantse Hoeve
Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240. Ook kan men een kijkje nemen op www.dierenrijkeuropa.nl


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht