Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 12 december 2005

Open repetitie Flevolands Jeugd Symfonie Orkest in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Op zaterdag 17 december van 10.00 uur tot 16.00 uur krijgen de bezoekers van Nieuw Land de mogelijkheid om gratis een repetitie bij te wonen van het Flevolands Jeugd Symfonieorkest (FSJO). Het FJSO is een volwaardig symfonie orkest, bestaande uit 50 jonge enthousiaste musici tussen de 12 en 24 jaar uit heel Flevoland, onder de professionele leiding van Roeland Robert. Zij repeteren onder andere 'De Moldau' van Smetana en delen uit 'de Schilderijententoonstelling' van Moussorgski en 'Hongaarse dansen' van Brahms. Allemaal cultureel erfgoed, maar nog steeds springlevende muziek!

Wisselende locaties
Eén keer in de drie weken repeteert het orkest op een andere plaats in Flevoland. Deze keer is de beurt aan Nieuw Land Erfgoedcentrum. De geïnteresseerde bezoekers kunnen zowel genieten van de muziek als een kijkje nemen in de keuken van een studerend symfonieorkest. Ze ervaren hoe onder de handen van dirigent Roeland Robert een verzameling muzieknoten tot klinken wordt gebracht en langzaam 'muziek' wordt. Zoals een archeoloog potscherven bijeen voegt en een oude vaas een nieuw leven geeft! Het bijwonen van de repetitie is gratis.

FSJO

Het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest werd opgericht in 1989. Het FJSO speelt voornamelijk klassiek repertoire, begeleidt regelmatig solisten en koren en maakt deel uit van het tweejaarlijkse Tulpenproms-festival in Emmeloord, waar klassieke muziek en popmuziek samenkomen. Elk jaar geeft het orkest een aantal concerten in de provincie en neemt regelmatig deel aan internationale festivals en concoursen. In 1996 nam het deel aan het International Youth Music Festival in Denemarken en in 2000 was het een van de grootste orkesten bij het European Youth Music Festival in Trondheim, Noorwegen. Het orkest nam ook enkele keren deel aan een internationaal muziek concours in Neerpelt, Belgie, waar het een tweede prijs ontving in 2001. Het orkest is op dit moment erg druk met de voorbereidingen voor de jaarlijkse concertreeks in het voorjaar. Zo zullen er optredens plaatsvinden in De Kubus en De Meerpaal. Een werkgroep uit het orkest is bezig met de planning van een buitenlandse reis in de zomer van 2006.

Kerstconcert Apollo Ensemble
Op zondag 18 december om 15.00 geeft het Apollo Ensemble een speciaal Kerstconcert in Nieuw Land. Het concert maakt deel uit van een reeks zondagmiddag concerten 'Muziek in de Winter'. In werken van bekende componisten als Telemann, Sweelinck, Boismortier en Leclair of van minder bekenden als Kleinknecht en Falckenhagen wordt u meegesleept naar hogere 'kerstsferen'. De toegangsprijs voor het concert bedraagt E 7,50 en wie ook het museum bezoekt, betaalt slechts E 3,50. Ook kunt u een passe-partout kopen voor de hele concertreeks voor E 35,-. U kunt plaatsen reserveren bij Nieuw Land, tel. (0320) 22 59 00.