Ingezonden persbericht


GRONINGER FORUM
PERSBERICHT

16 december 2005
Het Groninger Forum gaat van start!
De verhalende tentoonstelling Professor Van Giffen en het geheim van de wierden die van 17 december 2005 tot en met 9 april 2006 in het Groninger Museum te zien is, staat centraal tijdens het eerste samenwerkingsproject van het Groninger Forum.
GroninGer Forum
Het Groninger Forum is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Groningen, het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het Groninger Forum maakt een programma van ondermeer tentoonstellingen, lezingen, debat, films waarin wordt geparticipeerd door instellingen uit Stad en Ommeland. Dat zijn bijvoorbeeld de Groninger Archieven, filmtheater Images, de Volksuniversiteit, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Uitgangspunten voor samenwerken zijn het Groninger verleden, actualiteit, informatievoorziening, onderwijs, cultuur en debat. De wijze waarop het Groninger Forum te werk gaat is nieuw. Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek museum of een gewone bibliotheek. Het wordt een plaats waar je je kunt laten informeren, verwonderen over de spectaculaire tentoonstellingen, digitale presentaties kunt bekijken, waar je kennis opdoet bij een lezing of in debat gaat met politici. Natuurlijk kun je ook rondneuzen in kranten en tijdschriften en boeken lezen en lenen.
Professor Van Giffen en het geheim van de wierden
De tentoonstelling Professor Van Giffen en het geheim van de wierden is het eerste samenwerkings- project van het nieuwe Groninger Forum. Het is een goed voorbeeld van samensmelting van kennis en disciplines, waardoor de bezoeker alvast kan ervaren wat de meerwaarde is die het Groninger Forum te bieden heeft. Tijdens de periode van de tentoonstelling worden er vele verschillende activiteiten georga- niseerd, waaronder lezingen, excursies, een stads- en een lentewandeling, films en documentaires. Ook is er een rijk programma met verschillende kinderactiviteiten. Website, krant en inFormatiezuil
Met de opening van de Van Giffen-tentoonstelling wordt ook de nieuwe website www.groningerforum.nl gelanceerd. Hierop zijn naast algemene informatie over het Forum, diepgaande digitale presentaties over de projecten, een kinderpagina, een agenda en een weblog te vinden. In de gebouwen van een aantal van de deelnemers wordt vanaf de opening van de tentoonstelling een informatiezuil geplaatst. Via deze zuil is middels een touchscreen de website van het Groninger Forum voor iedereen toegan- kelijk. Ook wordt gedurende de gehele periode van de tentoonstelling een krant verspreid met daarin achtergrondinformatie en het volledige activiteitenprogramma van dit project. toekomstmuziek
Het Groninger Forum wil, tot de daadwerkelijke realisatie van het gebouw in 2012, minstens tweemaal per jaar van zich laten horen. In maart 2006 staat het volgend project op het programma, deze keer geïnitieerd door de Openbare Bibliotheek Groningen. Dit project valt samen met de Boekenweek die van 15 t/m 25 maart 2006 plaatsvindt en heeft als uitgangspunt het boekenweekmotto BOEM PAUKESLAG ­ Schrijvers en muziek.
noot aan de redactie:
Voor meer informatie kijk op www.groningerforum.nl of neem contact op met: GRONINGeR FORUM
POSTBUS 780
9700 AT GRONINGeN
INFO@GRONINGeRFORUM.Nl


---- --