Gemeente Leeuwarden

Geert Dales: Nogmaals de petjes

Bron: Gemeente Leeuwarden (17-12-2005) Burgemeester Dales van Leeuwarden roert in de Leeuwarder Courant van zaterdag 17 december nogmaals de `petjes-kwestie' aan (zie ook de tekst van de column die hij op 2 december jl. uitsprak op Radio 1). De integrale tekst van de bijdrage in de LC wordt hieronder geplaatst. `Wie kaatst kan de bal verwachten. Het verbaast mij dan ook niet dat ik nogal wat reacties heb losgemaakt met mijn radiocolumn over kleding en gedrag van jongeren. De discussie maakt duidelijk dat het een punt van belang is. Sommigen verweten mij dat ik op generaliserende wijze over 'de jongeren van Leeuwarden' sprak. Die hebben mijn tekst slecht beluisterd of gelezen. Ik had het niet over de jongeren in Leeuwarden, maar over bepaalde jongeren in Nederland. Het was geen column voor radio Mercurius, maar voor Radio 1. Wie de schoen past trekke hem aan. Helaas hebben velen een schoen aangetrokken die hen helemaal niet past. De behoefte om zich slachtoffer te voelen is hier en daar groot. Anders snap ik niet waarom men zich op de tenen getrapt voelde terwijl ik helemaal niet op die tenen stond.

De jongerenbijeenkomst in Leeuwarden die ik noemde was niet meer dan een aanleiding voor een opvatting die gebaseerd is op vele waarnemingen en gesprekken gedurende jaren, niet op het tafereel van die Leeuwarder avond. Natuurlijk trek ik mij de kritiek aan, want ik was de auteur van de tekst die mensen blijkbaar op het verkeerde been heeft gezet en die de indruk wekte dat ik geen waardering zou hebben voor de inzet van diegenen die de moeite namen die avond te komen. Dat betreur ik, want daardoor schiet ik mijn doel voorbij. Overigens vind ik een opkomst (na aftrek van sprekers, gemeenteraadsleden, fractie-assistenten, jongerenwerkers en journalisten) van amper twintig jongeren een veeg teken, zeker voor een stad als Leeuwarden met een bovengemiddeld jonge bevolking. De gebrekkige maatschappelijke betrokkenheid van tal van jongeren is beslist een punt van zorg. Wie wel eens praat met vrijwilligers in het buurt- en verenigingswerk ziet de toekomstige problemen op zich afkomen. Laten we het daar ook eens over hebben!

Ik had het niet over 'de jongeren', maar over bepaalde jongeren die wel kansen hebben, maar die niet benutten of ze verprutsen. Die zich slachtoffer voelen maar het niet zijn. Die niet eerst zelf alles uit de kast halen om te slagen, maar op anderen de verantwoordelijkheid afschuiven. Die niet in de gaten hebben dat in de echte wereld andere eisen worden gesteld dan ze thuis of op school kennelijk hebben meegekregen. Aan wie dat door ouders of leerkrachten onvoldoende duidelijk is gemaakt, desnoods met harde hand. Dan krijg je als jongere een verkeerd wereldbeeld en ben je ineens verbaasd als een werkgever je niet nodig heeft. Ik weet heel goed dat er jongeren zijn met problemen die ze zelf niet kunnen oplossen, dat de staat of de gemeente daar iets voor moet doen, dat werkloosheid een probleem is en werkgevers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid soms beter moeten oppakken. Maar daar ging mijn betoog niet over.

Nogal flauw vond ik de opmerkingen dat ik niet zou weten wat er onder jongeren speelt. Dat is net zo flauw als te zeggen dat 17- of 18-jarigen nog te jong en onervaren zijn om te weten hoe de wereld in elkaar zit. Ik maak zo'n opmerking dan ook niet. Ik heb mij als wethouder en zeker ook nu als burgemeester op allerlei manieren ingezet voor jongeren en ben altijd buitengewoon makkelijk in het contact en heel goed bereikbaar. Vrijwel iedere serieuze uitnodiging voor debatten, ontmoetingen, toespraken of wat dan ook neem ik aan. Ik kom regelmatig op scholen, was in het jongerenpension, heb drugsverslaafde jongeren opgezocht, met criminele jongeren gesproken, dakloze jongeren ontmoet en tal van zorgcentra voor jongeren met opvoed-, woon- en leerproblemen bezocht en zet mij in voor betere jongerenvoorzieningen waar er tekortkomingen zijn. Als wethouder Economische Zaken van Amsterdam heb ik mij ingezet voor stageplaatsen en leer-werktrajecten en mij druk gemaakt voor kansarme asielzoekers, heel vaak van jonge leeftijd. En ja, ik heb ook veel contact met succesvolle jongeren, die geen problemen hebben en ze ook niet veroorzaken. Dat ik niets voor jongeren zou doen of van hun wereld niets zou weten is een karikatuur die gemaakt wordt door mensen die blijkbaar geen beter argument hebben. Datzelfde geldt voor opmerkingen over 'toonhoogte'. Ik zet de zaken liever op scherp, met daarna een stevig debat, dan mensen naar de mond te praten zonder een probleem op te lossen. Overigens wil ik niet onvermeld laten dat ik in Leeuwarden ook heel wat teleurstellende ervaringen achter de rug heb van jongeren die niet reageerden op uitnodigingen of niet kwamen opdagen, zich niet hielden aan afspraken om terug te bellen of oproepen om terug te mailen of die zich in het contact ronduit onbeschoft gedroegen en er blijk van gaven niet te beseffen dat het heel raar is om aan tafel een gesprek te voeren met de pet op en de jas aan. Disfunctioneel gedrag, om schrijver Klaas Jansma te citeren, "dat gecorrigeerd moet worden als bijdrage aan de toekomst van die jongeren".

Deze krant berichtte kort na mijn column dat het op de redactie negatief commentaar zou 'regenen'. Dat stond in schril contrast tot de post die ik ontving. Op één, inmiddels twee uitzonderingen na kreeg ik louter bijval. Om iedere indruk van misleiding weg te nemen heb ik mijn post aan de krant ter inzage gegeven. Het is jammer dat met mijn toestemming om eruit te citeren niets is gedaan. Het zou het beeld zeker hebben verrijkt. Interessant is dat degenen die het met mijn stelling eens zijn een heel ander profiel hebben dan degenen die mij bekritiseren. Ik noteerde bijval van een inpakker, een scheepstimmerman, een hoogleraar regionale arbeidsmarkt, een vestigingsmanager van het Centrum voor Werk en Inkomen, een VVV-directeur, een decaan uit het MBO en een bedrijfsleider van een supermarkt. Dat spoort goed met wat ik zelf per post ontving, waaronder een CWI-directeur, een aantal ondernemers en een VMBO-lerares die mij opriep bij haar school directeur te worden mocht ik het burgemeesterschap willen opgeven. De criticasters zijn politici en quasi-politici, wat jongerenwerkers, een aantal jongeren die zich (al dan niet terecht) aangesproken voelden en natuurlijk de onvermijdelijke columnist. Toch iets om over na te denken!

Ik heb intussen een leuke ontmoeting gehad met de 'dwerse' Groen Links jongeren en ga in op een uitnodiging van een MBO-school voor een goed gesprek. Via deze krant heb ik jongeren opgeroepen een debat te organiseren. Dat lijkt mij een stuk interessanter dan anonieme laag-bij-de-grondse scheldpartijen. Of mijn oproep iets uithaalt weet ik niet. Tot dusverre ging de respons niet verder dan een mail van een jongerenwerker die zich opwierp als spreekbuis en de aankondiging van een ludieke actie bij het stadhuis. Ik verheug mij op de website www.malpetje.nl die de jongerenadviesraad maandag lanceert en die hopelijk goed benut wordt om op serieuze wijze te discussiëren over iedere mogelijke bijdrage om jongeren te betrekken bij de samenleving en te helpen bij het vinden van de weg naar een succesvol leven.

Geert Dales
Burgemeester van Leeuwarden