Gemeente Zwolle
Lisa en Jelita ontwerpen oversteekplaats

Datum uitgave: 12/16/2005
Op vrijdag 16 december 2005 heeft verkeerswethouder Janco Cnossen bekendgemaakt dat de oversteekplek op de kruising Provincieroute/Gedeputeerdenlaan gemaakt gaat worden naar een ontwerp van Lisa (10 jaar) en Jelita (11 jaar).

Lisa en Jelita deden voor de zomer al mee met de ontwerpwedstrijd voor leerlingen van de basisscholen De Ark en Markesteen. Het verkeersplateau voor de school, op de kruising Provincieroute/Gedeputeerdenlaan, moet aangepast worden zodat de bus er makkelijk langs kan en zodat de kinderen van beide scholen veilig kunnen oversteken.

De kruising die gemaakt gaat worden, bestaat uit elementen uit het ontwerp van Lisa en uit het ontwerp van Jelita. De jury vond het idee om op het wegdek klaarovers te tekenen erg origineel en passend voor de oversteekplek. De klaarover moet ook zichtbaar zijn voor automobilisten, en daar is in dit ontwerp goed over nagedacht. Op het trottoir komt een opstelruimte waar de kinderen kunnen wachten tot ze kunnen oversteken. Dat is een slim idee en dat wordt ook bij de kruising gebruikt. Lisa en Jelita wonnen ieder een dagje naar verkeerspark Assen met hun familie. Het ontwerp wordt in de eerste week van 2006 in het echt uitgevoerd.

De tweede prijs ging naar Cynthia, die de namen van de beide scholen in haar ontwerp verwerkt had. Hartstikke origineel, maar als automobilisten letters zien staan, dan willen ze die lezen en letten ze niet meer op de kinderen die oversteken.
Sari won de derde prijs met een kleurrijk en lekker opvallend ontwerp. In het ontwerp staat duidelijk aangegeven welk kant je op moet lopen, want anders bots je met het oversteken tegen elkaar aan! Heel erg slim bedacht.
De originaliteitsprijs was voor Daphne. In Daphnes ontwerp staat Sponge Bob, en ze heeft heel erg goed alle kleuren gebruikt. De tekst ' i love kids' is heel duidelijk: als je van kinderen houdt, rem je af.
Cynthia, Sari en Daphne hebben een bioscoopbon gewonnen.

Voor de zomer is de leerlingen van De Ark en Markesteen gevraagd hoe het kruispunt voor de school er uit zou moeten zien, zodat ze veilig over zouden kunnen steken.
Uit de vele, creatieve, inzendingen zijn vijf prijswinnaars gekozen. Bij de beoordeling van de ontwerpen is gekeken of het ontwerp origineel was, maar ook of het echt gebruikt zou kunnen worden. De tekening op de oversteekplaats mag de kinderen en de automobilisten niet afleiden, maar moet wel opvallend zijn, en bijna uit het asfalt springen. Ook mag er geen tekst op staan en moet het niet te veel op een voetgangersoversteekplaats lijken, anders gaat men misschien twijfelen en twijfel in het verkeer is nooit goed.

Bron: afdeling Communicatie

Datum van 16-12-2005 tot 22-12-2005