Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 17 December 2005

(
Regio Politie Hollands Midden participeert in Europese controle
In ongeveer 20 Europese landen zijn vrijdag 16 december weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol of verdovende middelen. TISPOL (European Traffic Police Network) is de initiatiefnemer van de Europees gehouden controle. Het doel van de organisatie is te assisteren bij het verminderen van het aantal dodelijke ongevallen op de Europese wegen.

Opzet controle
De controle van Politie Hollands Midden vond plaats op de N11 ter hoogte van Leiden. Diverse organisaties werkten samen om repressief op te treden tegen alcohol misbruik alsmede verkeersexcessen.

In samenwerking met het KLPD zorgden de medewerkers van Politie Hollands Midden voor de controle op het gebruik van alcohol en verdovende middelen. Het KLPD keek eveneens of er gesignaleerde, wat wil zeggen, gestolen auto's tussen de gecontroleerde auto's zaten. Daarnaast was de verkeersdienst van Politie Hollands Midden aanwezig om de technische staat van de auto's te controleren. Het ANWB-personeel heeft tijdens de controle kleine geconstateerde gebreken verholpen zoals defecte lichten. De Inspectie van Verkeer en Waterstaat zette zich voor de controle en afhandeling van specifiek vervoer (zoals taxi's) in. De douane controleerde voertuigen op de juistheid van de vracht. Twee drugshonden waren aanwezig om eventueel aanwezige drugs op te sporen. Al met al hebben veel deelnemers, ongeveer 80 personen, zich ingezet tijdens de controle.

De resultaten
In totaal zijn er 583 voertuigen gecontroleerd. Alle chauffeurs zijn op het gebruik van alcohol gecontroleerd. Vijf personen hadden meer gedronken dan de in het verkeer vastgestelde limiet van 220 ug/l. Van één persoon werd het rijbewijs ingenomen, omdat de uitslag van de blaastest boven de 570 ug/l lag, te weten 585 ug/l. De 33-jarige automobilist uit De Lier kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur opgelegd.

Van de gecontroleerde automobilisten waren zeven personen niet in het bezit van een rijbewijs en zijn van de weg gehaald. Zestien automobilisten konden op aanvraag geen rijbewijs tonen en hebben een bekeuring gekregen. Voor het niet voeren van de juiste verlichting is er drie maal verbaliserend opgetreden. Ook werd er gecontroleerd op de wapenwet. Twee personen werden aangehouden voor het in het bezit hebben van voorwerpen die onder de wapenwet vallen.

De inspectie dienst van Verkeer en Waterstaat heeft een bekeuring uitgeschreven voor een onjuiste tachograaf á 220 euro.

Beoogd doel
Behalve dat er een Europese doelstelling aan de controle verbonden was, heeft de politie Hollands Midden tot doel de verkeersdeelnemers bewust te maken van de verkeersveiligheid. Met een glaasje op achter het stuur kruipen kan gevaar voor de bestuurder zelf, maar ook voor de medeweggebruiker opleveren. Rijden met gladde banden of rijden zonder gordel kan eveneens voor gevaarlijk situaties zorgen. In deze donkere dagen is ook het voeren van de juiste verlichting een vereiste. De politie vraagt weggebruikers zelf verantwoordelijkheid in het verkeer te nemen.
---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --