Politie Midden- en West Brabant

Politie M en W-Brabant doet mee aan landelijke alcoholcontrole

TILBURG, 17 december 2005

Bijna 3500 automobilisten gecontroleerd

Politie Midden en West-Brabant doet mee aan landelijke alcoholcontrole

TILBURG: In het kader van de Landelijke/Europese Alcoholcontrole heeft de politie van Midden en West Brabant in de nacht van vrijdag 16 december op zaterdag 17 december 2005 een grootscheepse alcoholcontrole gehouden in de districten Oosterhout, Tilburg, Breda en Bergen op Zoom tussen 21:00 uur en 05:00 uur moesten 3497 bestuurders blazen. 42 van hen hadden teveel gedronken. De politie controleerde op diverse vaste locaties in de regio. Daarnaast werden ook rijdende controles uitgevoerd. Het merendeel van het publiek reageerde positief op de controles. Aan de actie namen ruim 100 politiemensen deel.

District Tilburg:

In het district Tilburg namen agenten in totaal 396 blaastesten af van verkeersdeelnemers. De controleposten waren opgesteld op de Spoorlaan, Schouwburgring, Hart van Brabantlaan en de Bredaseweg. In 8 gevallen bleek er sprake te zijn van teveel alcoholgebruik. Deze zes mannen en twee vrouwen zijn gearresteerd en moesten mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De uitslagen van de ademanalyses varieerden van 330 ug/l tot 760 ug/l. De meest dronken overtreder, een 37-jarige Tilburger, kwam op de Schouwburgring in de fuik van de politie terecht. De man moest meteen zijn rijbewijs achterlaten.De Tilburgse politie zette elf agenten in bij deze controle.

District Oosterhout:

Maar liefst 735 bestuurders moesten een blaastest ondergaan op verschillende locaties in het politiedistrict Oosterhout (o.a. in Rijen, Loon op Zand, Geertruidenberg en Oosterhout). Vier automobilisten bleken in overtreding te zijn. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Verder kregen zij, afhankelijk van de mate van dronkenschap, voor enige uren een rijverbod opgelegd. Twee overtreders hadden, naast alcohol, vermoedelijk ook verdovende middelen gebruikt. Het gaat hierbij om een 39-jarige Roosendaler en een 23-jarige inwoner van Geertruidenberg. Deze laatste had ook een honkbalknuppel in zijn auto dat hem tevens een proces-verbaal voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie opleverde.

Resultaten district Breda

In het district Breda werden door 33 medewerkers (motorsurveillanten, agenten, surveillanten, vrijwillige politie en agenten in opleiding) 1107 blaasproeven afgenomen. Negen bestuurders bleken te veel gedronken te hebben.

In Zevenbergen aan de Pastoor van Kessellaan en de Provincale weg werden 607 bestuurders gecontroleerd. Vijf personen werden aangehouden. Een van hen bleek met 195 ug/l net onder de limiet te zitten. De politie seponeerde zijn zaak. Dat geldt niet voor de andere vier automobilisten. Zij bliezen op het ademanalyseapparaat een score van 315, 325 en 440 en 540 ug/l. Aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen werden 95 automobilisten gecontroleerd. Vier personen werden aangehouden. Twee zaken werden op het bureau geseponeerd (155 en 170 ug/l). Een automobilist blies op de ademanalysapparatuur 550 ug/l, de ander 45 ug/l. Aan de Claudius Prinsenlaan werden drie van de 405 gecontroleerde bestuurders aangehouden. Zij bliezen op het ademanalyseapparaat resp. 330, 465 en 500 ug/l.

Het Verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant heeft in samenwerking met het Korps Landelijke Politiediensten dienst Verkeerspolitie Unit Breda tussen 22.00 en 03.30 uur een alcoholcontrole gehouden op Rijksweg A-16 ter hoogte van de Parkeerplaats onder Zevenbergschenhoek komende uit de richting Rotterdam.

Door het Verkeershandhavingsteam werden in totaal 735 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in de aanhouding van 7 bestuurders welke de toegestane norm van 220 microgram overschreden nadat zij hadden geblazen op het ademanalyseapparaat. De uitslagen waren gelegen tussen de 250 en 785 microgram. Van de bestuurder, welke de laatste uitslag blies, werd meteen zijn rijbewijs ingevorderd.

Alle aangehouden bestuurders werden heengezonden met een proces-verbaal en een rijverbod.

District Bergen op Zoom

In het district Bergen op Zoom werden 555 bestuurders gecontroleerd, dit leverde 14 bekeuringen voor rijden onder invloed. De hoogste uitslag was 885 ug/l.

De controles vonden plaats aan de Frans Halslaan in Roosendaal, Nassaulaan in Steenbergen, Halsterseweg Halsteren, Onze Lieve Vrouwestraat in Zegge, Sprundelseweg en Rucphensevaartkant in Rucphen, Rijksweg A58 in Sint Willebrord, Achtmaalsebaan in Schijf en Vosdonkseweg in Sprundel. Een 55-jarige bestuurder uit Bergen op Zoom liep voor de 5^e keer tegen de lamp. Dit maal blies hij een score van 685 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Er zijn 12 rijverboden uitgeschreven. De uitslagen lagen tussen 180 en 885 ug/l.395

De gevolgen

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring van 190,-. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Dat is ook het geval bij ernstige ongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik en bij hardnekkige recidivisten. De politie legt alle overtreders een rijverbod op, zodat zij kunnen ontnuchteren voordat ze weer achter het stuur plaats nemen. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.
Verder kunnen overtreders door het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze maatregel houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden moeten deelnemen aan een cursus over alcohol en verkeer. De cursus die drie dagen duurt en kost de deelnemer ruim 700,- . Wie de cursus niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs alsnog kwijt.

Doelstelling:

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:
· Het rijden met een te hoge snelheid
· Het rijden door rood licht
· Alcoholgebruik in het verkeer
en op oorzaken van ernstig(er) letsel:
· Rijden zonder helm
· Het niet gebruiken van de autogordel.

Uit cijfers blijkt dat het aantal verkeersdoden en het aantal mensen dat door een verkeersongeval in het ziekenhuis beland, mede door dit soort politiecontroles, jaarlijks nog steeds daalt.

Regionale acties
Deze alcoholcontrole is een gevolg van een besluit van het Korps Management Team om als regiokorps meerdere probleemvelden in de West-Brabantse samenleving gezamenlijk aan te pakken. De afgelopen twee jaren hield de politie repressieve acties rondom
verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs, vuurwerk, hennepkwekerijen, brom- en snorfietscontroles en drugsacties. De alcoholcontrole maakt tevens deel uit van een reeks controles die in landelijk en Europees verband worden gehouden.

Auteur: Henk Snepvangers