Ministerie van Algemene Zaken

Tafelrede van minister-president mr.dr. J.P. Balkenende bij het Regeringsdiner t.g.v. het 25-jarig jubileum van Koningin Beatrix, Ridderzaal van het Binnenhofcomplex te Den Haag , 17 december 2005

Majesteit!

25 jaar bent u onze Koningin. Dat hebt u gevierd op een manier die we zo goed van u kennen: mét en tussen de mensen in ons Koninkrijk. Al 25 jaar zoekt u de mensen op. U praat met hen, ervaart wat hen beweegt, deelt in hun vreugde of in hun verdriet. U bent werkelijk betrokken.

Dat bleek ook afgelopen jaar tijdens uw jubileumtour. Overal waar u kwam was de belangstelling groot en het enthousiasme overweldigend. Dat is uw verdienste.

U hebt Nederland in al zijn kracht en pracht gezien.

U sprak met kinderen van basisscholen en ging op bezoek bij ouderen thuis. U bewonderde de traditionele klederdracht in Staphorst en de innovatieve vormgeving op de Design Academie in Eindhoven.

Op de Universiteit van Maastricht maakte u kennis met de nieuwste biomedische technologie. Op de veiling in Naaldwijk genoot u zichtbaar van een bonte weelde van bloemen.
U voer over het vlakke Veerse Meer en reed per trein door het glooiende Limburgse landschap.
U juichte mee tijdens de Koninkrijksspelen op Curaçao en verdiepte u, samen met jongeren, in de toekomst van Drenthe.

Het Urker Mannenkoor zong voor u. Ali B. rapte voor u.

Kortom: u hebt Nederland in al zijn diversiteit gezien het afgelopen jaar. Een land vol mogelijkheden en moedige mensen. Een veelzijdig land dat ons dierbaar is.

Het Koningschap van dit Nederland vraagt ook veelzijdigheid. En die bezit u, Majesteit! Het is een zwaar en veeleisend ambt dat u met grote toewijding vervult. Waardig en benaderbaar. Uw betrokkenheid is een bindende factor in onze samenleving.

De steun van uw echtgenoot Prins Claus - die zeer wordt gemist - en uw familieleden is daarbij van onschatbare waarde geweest.

Majesteit,

Vandaag is het slotakkoord van uw jubileumjaar. In deze Ridderzaal bent u omringd door mensen die de afgelopen 25 jaar deel hebben uitgemaakt van de regering van het Koninkrijk der Nederlanden. Een bijzonder gezelschap. Nog nooit zijn alle huidige en vorige ministers, gevolmachtigde ministers, gouverneurs en ministers-presidenten van de laatste 25 jaar bijeen geweest.

Het is een uitgebreid gezelschap. Ministers komen en gaan. Maar wij delen allemaal één Koningin. U belichaamt de continuïteit in de regering. Een uiterst waardevol element.

U bent 25 jaar onze Koningin. Onvermoeibaar. Dat zagen we afgelopen zaterdag ook weer toen u als vrijwilliger vol enthousiasme de lunch serveerde aan ouderen in het verzorgingshuis De Liendert in Amersfoort.

Na afloop zeiden de mensen daar: "Ze is niet te stoppen, ze mag blijven!" Majesteit, wij zeggen hen dit graag na.

Als afsluiting van uw Zilveren Regeringsjubileum bieden wij u met veel plezier dit regeringsdiner aan. En als symbool van 25 mooie jaren deze 25 tulpen.

Wij willen u ook een blijvend cadeau schenken. Een zilveren cadeau dat u tijdens privé- en officiële gelegenheden kunt gebruiken, wordt u zodadelijk op een bijzondere manier aangeboden.

Maar eerst wil ik graag een toast uitbrengen.

Wij wensen u nog veel gezonde jaren in ons midden toe. Op ónze Koningin!