Nieuwsfoto van het jaar 2005

Kidsweek / anp

Persbericht 29 november 2005

Amsterdam - Op zondag 18 december wordt op 3 locaties in Nederland (Rotterdam, Oss en Groningen) het startsein gegeven voor de verkiezing van de Nieuwsfoto van het Jaar. Nieuwsfoto van het Jaar geldt als de enige fotoverkiezing die bepaald wordt door jongeren. Initiatiefnemers van de onderscheiding zijn KidsWeek en het Algemeen Nederlands Persbureau.

Vanaf de start op zondag 18 december zal in het Natuurmuseum (Groningen), Museum Jan Cunen (Oss) en Villa Zebra (Rotterdam) een expositie te zien zijn van een selectie indrukwekkende, verrassende én bijzondere Nieuwsfoto's uit 2005. De selectie van 125 beelden is tot stand gekomen door 1000 nieuwsfoto's van het afgelopen jaar voor te leggen aan de LezersRaad van jongerenkrant KidsWeek. Jonge bezoekers van de tentoonstelling kunnen aan de hand van een stemformulier hun voorkeur aangeven. Op 22 januari zullen de winnende fotografen de award voor Nieuwsfoto van het Jaar uitgereikt krijgen uit handen van Burgemeester Opstelten.

In samenwerking met het ANP en Villa Zebra is een jaar geleden de verkiezing van Nieuwsfoto van het Jaar ontstaan. De verkiezing van nieuwsbeelden ligt in het verlengde van KidsWeek, de krant die zich in woord en beeld specifiek op jongeren richt. Uitgever en oprichter KidsWeek, Roland Pelle: 'Jongeren zijn absoluut geïnteresseerd in nieuws. Dat blijkt uit het grote succes van KidsWeek. Het feit dat jongeren sterk visueel zijn ingesteld en andere criteria hanteren in hun beoordeling zorgt voor verrassende uitkomsten en commentaren.'

De 125 foto's zijn door ANP Foto en de LezersRaad van KidsWeek geselecteerd uit het omvangrijke binnen- en buitenlandse aanbod van het ANP-fotonet. De foto's zullen tentoongesteld worden mét bijschrift, zodat de koppeling met de actualiteit direct duidelijk is. Er zijn 5 categoriën waarin een foto genomineerd kan worden. 'Binnenland', 'Buitenland', 'Sport', 'Entertainment' en tenslotte 'Opvallend'. Deze zijn afgeleid van de rubrieken in KidsWeek. Vorig jaar werd het beeld van EPA-fotograaf Nic Bothma van een kindje in Darfur uitgeroepen tot Nieuwsfoto van het Jaar 2004. Meer dan duizend jongeren bepaalden toen dat de foto van een radeloos kindje dat huilt om hulp de winnende foto was. Aangezien jongeren dit jaar op 3 verschillende locaties én online de mogelijkheid hebben om hun stem uit te brengen, is de verwachting dat het aantal deelnemers van de voorgaande verkiezing ruimschoots overschreden zal worden.

Gratis toegang
Om zoveel mogelijk jongeren bij de verkiezing te betrekken, zullen alle genomineerde foto's van 2 t/ 15 januari op kidsweek.nl staan en kan dus ook online gestemd worden. Bovendien kunnen bezoekers via de site een gratis toegangskaartje downloaden. Aan de kassa kost een kaartje Euro 3, -voor volwassenen en kinderen.

Locaties en openingstijden:
Natuurmuseum Groningen
Praediniussingel 59
9722 AG Groningen
Tel: 050-3676170
www.natuurmuseumgroningen.nl

Villa Zebra
Stieltjesstraat 21
3001 HA Rotterdam
Tel: 010-241 17 10
www.villazebra.nl

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
Tel: 0412-629 328
www.museumjancunen.nl


---