Gemeente Den Haag

Negende Haagse Kerst- en Lichtfeest op 18 december (14 december)

Op 18 december wordt het jaarlijkse Kerst- en Lichtfeest voor de negende maal in de Schilderswijk gevierd. Het multiculturele feest verbindt de vele culturen uit de Schilderswijk en Transvaal. Met het feest wil de organisatie laten zien dat er goede dingen gebeuren in de wijken waarin zoveel verschillende nationaliteiten met elkaar samen leven. Samen bedachten de vrijwilligers voor dit feest het thema 'op eigen kracht, in harmonie', wat zichtbaar zal worden in de reusachtige 'Harmonieboom', waar iedere bezoeker iets in kan ophangen.

Vorig jaar had het feest een Afrikaans accent, terwijl dit jaar China de basis vormt voor uitingen in de zang, dans en muziek. In de vroege ochtend van zondag de 18e december gaan de vele vrijwilligers aan de slag om de grote sportzaal van de Houtzagerij in 'Chinees donkerrood' te versieren. Het gevarieerde en veelkleurige programma kan door maximaal 700 mensen worden bezocht.

Veelkleurig programma
Er is een veelkleurig programma met Nederlandse en vooral Haagse artiesten vanuit allerlei culturen. Het kinderkoor DiPaSaRo van basisscholen uit de Schilderswijk en Transvaal en Shahnaaz Jahangir, de 'juf' van TransDans, de dansgroep van basisscholen uit Transvaal treden op. Daarnaast een optreden van Winston Scholsberg & Friends, het koor van de Chinese woongemeenschap 'Fook Sau'. Het hoogtepunt van de avond is het optreden van De vier Haagse tenoren (Berry Damrie, Murat Ersoy, Johan Loorbach en Rashid Rabati). Dit wordt een bijzondere combinatie van Arabische, Westerse en Marokkaanse klankkleuren.
Het slotwoord is aan burgemeester Deetman. Hij krijgt ook de eerste CD van het wereldkinderkoor DiPaSaRo aangeboden. De presentatie is in handen van Johan Overdevest, bekend van TV West. Het Kerst- en Lichtfeest is op zondag 18 december van 18.00 tot 21.00 uur in de Houtzagerij, Hobbemastraat 93 in Den Haag (zaal open 17.30 uur).

Live televisie-uitzending via Residentienet
Voor de eerste keer wordt het Kerst- en Lichtfeest live uitgezonden via internet, waardoor het ook in China, Turkije, Marokko, Suriname en natuurlijk in Nederland mogelijk wordt dit belangrijke Haagse feest mee te maken. Er worden inspanningen gepleegd om in Suriname en Turkije met een flinke groep mensen naar de uitzending uit het internationale en veelkleurige Den Haag aan Zee te kijken op een groot scherm.

Kaartverkoop
Kaarten voor het Kerst- en Lichtfeest kosten drie euro; houders van de Ooievaarspas betalen de helft. De kaarten zijn verkrijgbaar bij:
- Fotowinkel Baksi, Paul Krügerlaan 282;

- Sigarenmagazijn Doorschodt, Paletplein 85;
- de Houtzagerij, Hobbemastraat 93.
Het advies is om de kaarten snel aan te schaffen. Er is ruimte voor 700 mensen en de ervaring leert dat dit aantal snel is uitverkocht.