Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

De Nederlandse Islamitische Omroep Zondag 18 december in Nioscoop van 12.33 tot 13.03 uur op Nederland 1

De recitatie uit de koran en de hadith handelen deze week over Maria in de koran.

Verder, in Nioscoop:


- Multireligieuze viering jubileum Beatrix


- Taibah-moskee weer in gebruik


- Jezus en Maria in de koran

Koningin Beatrix viert dit jaar haar vijfentwintigjarig jubileum. Op 15 december was er in de Domkerk in Utrecht een multireligieuze viering, waarbij de koningin, Prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig waren. Vertegenwoordigers van diverse religieuze en levensbeschouwelijke stromingen (met een Joodse, islamitische, christelijke, boeddhistische, hindoeïstische of humanistische achtergrond) woonden de bijeenkomst bij. Nioscoop volgde Mounira, die uitgenodigd was om bij de viering aanwezig te zijn.

De nieuwe Taibah-moskee in Amsterdam Zuid-Oost is sinds januari 2005 weer in gebruik. De witte parel van Amsterdam werd vorige week ingehuldigd. De moskee is meer dan alleen een gebedshuis. Er worden allerlei bijeenkomsten georganiseerd, bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten over medische onderwerpen voor vrouwen.

En tenslotte: Jezus en Maria zijn in de bijbel heel belangrijk. Als Isa en Maryam komen ze ook in de Koran voor. Wat zegt de koran over hen? Intercultureel theoloog Karel Steenbrink deed onderzoek naar de verzen waarin Jezus en Maria voorkomen. En verder vertelt imam Süleyman Þahintürk onder andere over het leven van Jezus.


----------
De Nederlandse Islamitische Omroep Zaterdag 17 december van 19.50 tot 20.30 uur op Radio 747


- Eerste pelgrims op weg naar Mekka


- Nieuwe, grote moskee in stadsdeel De Baarsjes


- Geen islamitische middelbare school in Den Haag?

Op schiphol was het afgelopen donderdag een drukte van jewelste. Honderden pelgrims vertrokken per vliegtuig richting Mekka en Medina en werden op het vliegveld uitgeleide gedaan door vrienden en familie. NIO-radio stortte zich in de drukte en sprak met enkele pelgrims en familieleden.

Bewonersvereniging Bort, Milli Gorus en stadsdeel De Baarsjes hebben een akkoord gesloten over de bebouwing van het voormalige Riva-terrein. Een arbitragecommissie bepaalt de hoogte van de minaret. De bewoners trekken hun bezwaren in. Nio-radio spreekt met Marie-Louise Boel van de bewonersvereniging BORT en Üzeyir Kabaktepe de vice-voorzitter van Milli Görüs.

De Stichting voor Islamitisch Onderwijs Ibn Ghaldoun (ISVO) heeft vorig jaar een aanvraag voor stichting van een school voor atheneum, havo en vmbo in Den Haag ingediend. NIO-radio sprak in haar vorige uitzending met PvdA-wethouder Heijnen die bezwaar maakte tegen de plannen. Dit keer is de voorzitter van de ISVO, Kasem Naas in de uitzending om zijn standpunt toe te lichten.

De Nederlandse Islamitische Omroep op Radio 747 Iedere dinsdag tussen 16.00 en 17.00 uur, iedere zaterdag tussen 19.50 en 20.30 uur.


----------
Voor de redactie:

Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of Redactie@islamitischeomroep.nl