Novib

Novib / Oxfam: WTO overeenkomst verraad aan ontwikkelingsbeloftes

De internationale organisatie Oxfam, waarvan Novib het Nederlandse lid is, zegt dat de overeenkomst die tijdens de WTO top in Hong Kong gesloten is de ontwikkelingsbeloftes niet nakomt. In de overeenkomst komen de belangen van de rijke landen veel meer naar voren dan die van de ontwikkelingslanden. De overeenkomst zal ook niet leiden tot de hervormingen die arme landen nodig hebben, aldus Novib / Oxfam.

"Dit is een zeer teleurstellende tekst. De belangen van de rijke landen overheersen voor de zoveelste keer. De EU en de VS hebben hun beloftes om ontwikkeling voorop te laten staan verraden en arme landen hebben moeten vechten om sommige kwesties op tafel te houden. Kleine vooruitgang op sommige landbouwaspecten worden te niet gedaan door zeer schadelijke voorstellen op het gebied van diensten en industrie", zegt Adrie Papma, Novib directeur handelscampagne.

"Ontwikkelingslanden zijn in een onmogelijke positie gezet. Of ze accepteerden een tekst die zeer tekort komt of ze krijgen de schuld van de mislukking. Ze bleven assertief en verenigd tijdens deze bijeenkomst en hebben terrein veroverd op enkele nog slechtere voorstellen. Maar het is duidelijk dat velen van hen schoorvoetend akkoord zijn gegaan met deze tekst."

Ministers en commentatoren gaan ervan uit dat er een volgende WTO bijeenkomst zal plaatsvinden begin volgend jaar om de overeenkomst af te maken, maar Adrie Papma waarschuwt dat behalve als rijke landen hun houding fundamenteel wijzigen geen enkele mate van tijd een verschil zal maken.

Op het gebied van landbouw bevat de overeenkomst een welkome toezegging die ontwikkelingslanden het recht geeft om producten die van vitaal belang zijn voor hun boeren te beschermen. Er is ook een belofte om exportsubsidies en vergelijkbare betalingen af te schaffen voor 2013. Maar dat is drie jaar later dan oorspronkelijk gehoopt was en EU exportsubsidies zijn maar 3,5 % van de algehele landbouwsteun.

Landbouw is van het grootste belang voor ontwikkelingslanden maar het grootste deel van de onderhandelingen moet nog plaatsvinden. De overeenkomsttekst zegt niets over het korten van binnenlandse subsidies die dumping tot gevolg hebben noch over strakkere richtlijnen over toegestane betalingen. Er is geen garantie dat ontwikkelingslanden beduidend grotere toegang tot noordelijke markten krijgen.

Op het gebied van katoen biedt de VS aan om alle vormen van exportsubsidies af te schaffen, dat is een goede stap, maar dat moesten ze al als gevolg van een WTO rechtsuitspraak en deze betalingen zijn slechts 10 % van alle uitgaven. Het voorstel gaat niet in op het belangrijkste onderwerp, namelijk binnenlandse steun, waarvan bewezen is dat het handel verstoort en dumping vergemakkelijkt.

Op andere onderhandelingsgebieden â diensten en niet-agrarische markttoegang â zijn de voorstellen zelfs slechter geworden. Het recht van arme landen om basis voorzieningen en opkomende industrieën te beschermen is ruim ondermijnd, met ernstige gevolgen voor ontwikkeling.

Het veel geroemde "development package" voor de armste landen is uitgekleed en omvat bijna lege beloftes over hulp bij handel, met heel weinig nieuw geld en een verwaterd âbelasting vrij quota vrijâ pakket dat rijke landen nog steeds toestaat om producten buiten te sluiten die juist belangrijk zijn voor het levensonderhoud van miljoenen arme mensen.

Adrie Papma: "Er is niets gratis aan dit voorstel van belastingvrije en quotavrije toegang. Rijke landen willen nog steeds belangrijke producten zoals textiel beschermen. Het is zielig dat deze top niet eens een pakket voor de armste landen kon opleveren."

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 18 december 2005

Links bij dit artikel


* Paper Oxfam: What happened in Hong Kong-PDF, 145kb