Gemeente Noordenveld


Koninklijke onderscheiding voor H. Ausema

Gepubliceerd op: 18 december 2005

Burgemeester J.H. van der Laan reikt op zaterdag 17 december een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer H. (Hilbrand) Ausema. De uitreiking vindt omstreeks 20.15 uur plaats in het Martiniplaza in Groningen, tijdens een reünie van basketbalvereniging MPC Capitals. De heer Ausema wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau op grond van zijn verdiensten voor de basketbalsport in Groningen.

Basketbalvereniging Donar ontstond in 1883 en werd in 1973 geprofessionaliseerd. Daarbij hoorde een sponsor en het verzekeringsbedrijf Nationale Nederlanden sloot een overeenkomst af voor meerdere jaren. De vereniging zocht bestuursleden in de geledingen van de sponsor. Hilbrand Ausema werkte in 1973 bij Nationale Nederlanden en werd secretaris. Na korte tijd maakte hij de overstap naar penningmeester. Deze functie heeft hij 9 jaar uitgeoefend.

In de jaren 80 nam hij de rol van teammanager op zich, een naar verhouding veel minder in aanzien staande functie dan lid van het bestuur. Na moeilijke jaren kwam de vereniging in 1986 terug in de eredivisie en is de heer Ausema gewoon vrijwilliger geworden, verantwoordelijk voor onder andere de kaartverkoop en de kassa, en had hij een coördinerende en adviserende rol. Bovendien was hij vaak een voortrekker waar het ging om nieuwe initiatieven en stak hij vele uren in het verbeteren van de organisatie, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid van toeschouwers. De heer Ausema oefent bovendien zijn rol als gastheer nog steeds met verve uit. Met zijn altijd positieve uitstraling is hij een bindende factor voor medewerkers, pers en publiek.

Roden, 14 december 2005