Stichting Wemos

Persbericht 18 december 2005:Nederlandse regering laat kans liggen

De Coalitie voor Eerlijke Handel is teleurgesteld over het resultaat voor ontwikkelingslanden van zes dagen onderhandelen in Hong Kong. Rijke landen hebben nauwelijks de ontwikkelingsbelangen tot hun agenda gemaakt, ondanks alle inzet van ontwikkelingslanden.

Ook de Nederlandse regering had te weinig oog voor de belangen van ontwikkelingslanden. Nederland zette vooral hard in op de toegang van de eigen industrie en dienstensector op de markten van ontwikkelingslanden.

Wat Nederland hier tegenover probeerde te stellen voor ontwikkelingslanden â zoals quota- en tariefvrije markttoegang voor MOLâs en het tegengaan van dumpen van overschotten via voedselhulp - heeft weinig uitgehaald. Op alle punten is de uitkomst verwaterd.

Exportsubsidies landbouw: de Coalitie voor Eerlijke Handel vindt dat het volledig stopzetten van exportsubsidies klaar had moeten zijn in 2010 in plaats van in 2013. Dumping had in het belang van de boeren in ontwikkelingslanden zo snel als mogelijk moeten worden gestopt.

Katoen: De binnenlandse subsidies voor Amerikaanse katoenboeren blijven voorlopig bestaan. En juist deze subsidies zorgen voor de lage katoenprijs die boeren in West Afrika uit de markt drukt.

Industrie en diensten: op het terrein van diensten en industriële producten krijgen ontwikkelingslanden te weinig kans om op eigen manier en in eigen tempo hun economische en sociale ontwikkeling vorm te geven.
---