Stichting Wemos

Persbericht 18 december 2005:Slap akkoord voedselhulp en speciale producten

De Food, Trade and Nutrition-coalitie (FTN) is teleurgesteld over de uitkomst van de top van de Wereldhandelsorganisatie in Hong Kong. De belangen van de ontwikkelingslanden zijn ondergeschikt gemaakt aan die van de rijke landen.

Ook tijdens de top maakte de FTN zich hard voor voedsel en voeding. De FTN is blij dat voedselhulp zo prominent op de onderhandelingsagenda is gekomen. Het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen is echter zo algemeen geformuleerd dat meerdere uitwerkingen mogelijk zijn. De FTN gaat tijdens komende WTO-bijeenkomsten de nadere invulling kritisch volgen. Voedselhulp blijft in noodsituaties noodzakelijk. Is er geen noodsituatie, dan moet voedselhulp bij voorkeur op de lokale markt worden gekocht, zodat lokale voedselproductie wordt gestimuleerd. Zo wordt de lokale economie van kleine boeren gestimuleerd en wordt aangesloten op lokale voedselgewoonten.

Subsidie

Het is een grote teleurstelling dat de Verenigde Staten en de Europese Unie niet bereid zijn de handelsverstorende landbouwsubsidies flink te verlagen. Zelfs de exportsubsidies worden niet geheel afgebouwd voor 2010, maar pas in 2013. Deze subsidies zijn desastreus voor kleine voedselproductenten in ontwikkelingslanden.

Speciale producten

Zolang rijke landen doorgaan met het dumpen van voedsel in ontwikkelingslanden, moeten ontwikkelingslanden hun lokale markten kunnen beschermen tegen deze importen, vindt de FTN. De WTO heeft erkend dat ontwikkelingslanden speciale producten kunnen aanwijzen, waarvoor ze bijvoorbeeld hun markt mogen sluiten. De FTN is het hiermee eens. Alleen ook hier geldt, net als bij voedselhulp, dat de formulering zeer algemeen is en meerdere uitwerkingen mogelijk zijn. Ook hier zal de FTN een stevige vinger aan de pols houden.
---

De Food, Trade and Nutrition-coalitie (FTN) kiest voor voedselhulp in de vorm van geld, waarbij de ontvangende landen de vrijheid hebben om te kiezen in welk land zij het voedsel inkopen, in eigen land of in een ander land. De Coalitie, die met vertegenwoordigers uit Bolivia, Brazilië, India, Kenia, Nederland (ICCO en Wemos) en Oeganda aanwezig is in Hong Kong, is tegen het dumpen van landbouwoverschotten op de markten van ontwikkelingslanden onder de vlag van voedselhulp. Voedselhulp in de vorm van vrij te besteden geld is een veel betere oplossing, o.a. omdat met dit geld voedsel kan worden gekocht van de lokale voedselproducenten wat de lokale markt versterkt. Bovendien kunnen producten worden gekozen, die beter aansluiten bij de plaatselijke eetgewoonten en vindt een besparing op transportkosten plaats.
---