Ingezonden persbericht


Leiden, 2 december 2005

Uniek project in Volkenkunde
Herinneringen aan Nederlands Indië: uw eigen verhaal

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden organiseert een familiedag over herinneringen aan Nederlands Indië. Grootouders en hun kleinkinderen worden uitgenodigd om op zondag 18 december 2005 samen herinneringen op te halen en, als ze dat willen, die vast te laten leggen voor later. Voor het museum zijn die herinneringen ook interessant, misschien worden ze zelfs wel in de tentoonstelling worden gebruikt. Het wordt een bijzondere dag, waarbij niets wordt nagelaten om het geheugen te prikkelen en herinneringen op te roepen. De familiedag, met als zijn activiteiten, is gratis voor degenen die zich van tevoren hebben aangemeld.

Kleinkinderen weten vaak nauwelijks waarom hun oma's en opa's destijds uit Nederlands Indië zijn vertrokken. Gesprekken tussen kleinkinderen en grootouders kunnen heel veel naar boven halen, vooral als daar foto's en films bij worden gebruikt. Grootouders vinden het belangrijk dat hun verhaal gehoord wordt en kinderen zijn nieuwsgierig naar hun afkomst; maar vaak komt het er niet van om dat gesprek ook echt te voeren. Daarom nodigt Volkenkunde grootouders uit om op 18 december met hun kleinkinderen naar het museum te komen, om daar hun verhaal te vertellen. Het belooft een bijzondere dag te worden en er wordt van alles georganiseerd om het geheugen te prikkelen en herinneringen op te roepen. Door eten, muziek, foto en film, en door verhalen van mensen die een speciale band hebben met Indië, zoals Wieteke van Dort, Paula Gomes en Thom Hoffman.

Belangstellenden die op 18 december aan hun kleinkinderen hun verhalen willen vertellen, kunnen dat het beste doen aan de hand van persoonlijke documenten (foto's, brieven, ansichten). De gesprekken worden op video opgenomen. Daarvan wordt een dvd gemaakt, als blijvende herinnering voor de familie. Hoe dat eruit zou kunnen zien wordt op de dag zelf getoond. Op 18 december zullen ongeveer 5 interviews kunnen worden opgenomen. Mocht er meer belangstelling zijn, dan kunnen er afspraken worden gemaakt voor een andere datum. De familiedag, met als zijn activiteiten, is gratis voor diegenen die zich van tevoren hebben aangemeld. Ook voor de dvd hoeft u niet te betalen. Geïnteresseerden kunnen bellen naar 071 5168855 of een e-mail sturen naar Indiedag@rmv.nl.

Herinneringen aan Nederlands Indië, uw eigen verhaal Zondag 18 december 2005 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden T 071 5168 800 info@rmv.nl www.rmv.nl openingstijden: di tm zo 10-17 uur