Heuvelrug, 10.10 uur

Utrecht 18-12-2005 - Nieuwsberichten district Heuvelrug

Beroving

VEENENDAAL- Zaterdagavond omstreeks 20.30 / 20.45 uur is een 16-jarige jongen uit Ommen op de Stationssingel beroofd van zijn MP3-speler. Hierbij is hij in het bijzijn van vier jongens door één jongen geschopt en geslagen. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844.

Vernieling door vuurwerk

WIJK BIJ DUURSTEDE Zaterdagavond is aan de Zeeuwse Steen de voordeur van een woning vernield door vuurwerk. Onbekenden hadden vuurwerk geplaatst in de brievenbus. De klep van de brievenbus werd verderop op straat teruggevonden en het kunsstof van de deur lag versplinterd door het halletje. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Gewonden bij ongeval

ELST Zaterdagmiddag tegen 16.00 uur heeft op de Veenendaalsestraatweg een aanrijding plaatsgevonden, waarbij meerdere betrokkenen letsel hebben opgelopen.

De politie trof op de Veenendaalsestraatweg in de richting van Elst allereerst een beschadigde personenauto aan, waar geen personen in zaten. Later bleek dat de bestuurder en inzittende van deze auto niet gewond waren geraakt bij de aanrijding. Enkele tientallen meters verderop trof de politie aan de ene zijde van de weg een tweede personenauto aan, waarbij op de achterbank twee kinderen van ongeveer 13 jaar zaten die niet aanspreekbaar waren. Naast de auto zaten nog drie kinderen in dezelfde leeftijd. Zij waren wel aanspreekbaar, maar gewond. Voor de auto lag een man die met zijn voeten vast zat. En naast de auto lag een andere gewonde man.

Aan de andere kant van de weg stond nog een derde auto, die total loss was en ook hierin zaten, net als bij de eerste auto, geen personen meer in. Later bleek dat de man die voor de auto lag en met zijn voeten vast zat, de bestuurder van deze derde auto was.

Met behulp van vijf ambulances zijn vijf gewonden afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen. Het gaat hierbij om: de kinderen die achter in de auto zaten, de twee mannen die voor en naast de auto gewond op de grond lagen en een van de kinderen die naast de auto zaten. De anderen konden ter plaatse door de ambulancedienst geholpen worden voor kleine verwondingen. Hoe het ongeval is gebeurd, wordt momenteel door de politie onderzocht.

Grootschalige verkeerscontrole, aanhouding poging doodslag

VEENENDAAL De politie heeft vrijdagavond om 20.30 uur en zaterdagochtend om 03.00 op diverse locaties in Veenendaal, Maarsbergen en Leersum een statische, dynamische en algehele verkeerscontrole gehouden. Bij deze controle moest één keer de achtervolging worden ingezet en bij de aanhouding pepperspray worden gebruikt.

Het resultaat van de controles:


- In Leersum werden 50 blaastesten afgenomen tussen 21.30 en 23.35 uur. Hierbij werden geen aanhoudingen gedaan.


- In Maarsbergen werden 25 testen afgenomen tussen 01.30 en 02.45 uur. Ook hier werden geen aanhoudingen gedaan.


- In Veenendaal werden 455 blaastesten afgenomen. Dat leidde tot de aanhouding van vier Veenendaalers. Bij twee van hen (275 & 430 ug/l) werd proces verbaal opgemaakt een een rijverbod ingesteld. Bij een derde (760 ug/l) werd proces verbaal opgemaakt, een rijverbod ingesteld en werd diens rijbewijs ingevorderd. De vierde (795 ug/l) werd na een achtervolging die begon in Veenendaal en eindigde in Rhenen op de Beukenlaan aangehouden. De achtervolging werd ingezet nadat de bestuurder een stopteken negeerde en inreed op de agent die het stopteken gaf. De politie heeft bij deze achtervolging 2 motoren en 2 opvallende dienstautos ingezet. Naast een proces verbaal, een rijverbod en invordering van zijn rijbewijs wordt deze persoon poging doodslag ambtenaar in functie en verzet bij aanhouding ten laste gelegd. De verdachte bood bij de aanhouding zoveel verzet dat pepperspray en wapenstok gebruikt moest worden.


- In Veenendaal werd nog een persoon aangehouden die nog 636 aan boetes had openstaan. En een ander die zich niet kon legitimeren.


- De ANWB heeft tegen betaling van de kosten 25 kapotte lampen vervangen. Indien de bestuurder de lampen liet vervangen, kreeg deze geen bekeuring.


- Tot slot werden er nog 56 bekeuringen uitgeschreven voor diverse (wan)gedragingen in het verkeer.

Rijden onder invloed

VEENENDAAL Tijdens surveillance op vrijdagavond rond 22.30 uur zagen de agenten een personenauto door rood licht rijden. De politie heeft de bestuurder op de Ambachtsstraat een stopteken gegeven dat pas een aantal straten verder opgevolgd werd. De 43-jarige man uit Veenendaal bleek onder invloed van alcohol en is aangehouden. Op het bureau blies hij 730 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er is proces verbaal opgemaakt.

Auto in de sloot

OVERBERG Vrijdagavond is een 24-jarige man uit Den Haag op de Haarweg omstreeks 21.00 uur met zijn auto in de sloot beland en later aangehouden wegens rijden onder invloed.

Na melding dat er een auto in de sloot zou zijn beland aan de Haarweg, waarbij de bestuurder niet reageerde op roepen van omstanders, is de politie ter plaatste gegaan. Aldaar bleek dat de auto in de sloot lag en de bestuurder bekneld zat. De bestuurder is door de brandweer bevrijd. De politie heeft de bestuurder laten blazen en deze bleek onder invloed van alcohol. De bestuurder is hierop aangehouden wegens rijden onder invloed. Vervolgens is hij overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij ter observatie moest blijven. De politie heeft daar later bloed afgenomen.

Winkeldieven aangehouden

VEENENDAAL Vrijdagavond rond 19.45 uur heeft de politie in de Hoofdstraat twee Polen aangehouden wegens winkeldiefstal.

Begin van de avond kwam een melding van diefstal uit een winkel aan de Hoofdstraat. Een man en drie vrouwen zijn na de diefstal in de richting van de Markt weggelopen. De politie is ter plaatse gegaan en zagen de verdachten in een geparkeerde auto op de Fluitersstraat zitten. Zodra de man de politie zag, rende hij weg. De politie heeft de achtervolging ingezet. De man volgt vervolgens niet de aanwijzingen van de politie op en werd daarop gepepperd. Hierop kon de man worden aangehouden.

De politie is vervolgens teruggekeerd naar de parkeerplaats waar de auto nog stond. Toen de politie de parkeerplaats opkwam, begon de auto te rijden, maar kon door de politie worden klemgezet. De bestuurder werd aangehouden; de vrouwen waren inmiddels weg. In de auto werden goederen aangetroffen die mogelijk gestolen waren. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Openlijk geweld

VEENENDAAL Vrijdagavond, even na zes uur, is op het Schrijverspark een 18-jarige man uit Veenendaal, terwijl hij op de grond lag, tegen het hoofd getrapt en gestompt door twee jongens (vermoedelijk 15/16 jaar oud). Hij is eveneens in de rug getrapt. De Veenendaaler heeft hieraan hoofdpijn en kenuzingen overgehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844.

Verkeersongeval

RHENEN Vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur heeft er op de Nieuwe Veenendaalseweg/ Groenenweg een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een bromfiets. De 89-jarige bestuurder van de personenauto, afkomstig uit Rhenen, liet de bromfietser niet voorgaan, toen hij linksaf sloeg om zo de Groenenweg op te rijden. Hierop ontstond een aanrijding, waarbij de bromfietser ten val kwam en vermoedelijk een hersenschudding opliep. De bromfietser, een 16-jarige jongen uit Rhenen, is uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis.