Politie Groningen

Persberichten zondag 18 december 2005

provincie Groningen, 18-12-2005 -

Groningen: inbreker valt in slaap
De politie heeft zaterdagochtend in een restaurant aan de Rademarkt een 47-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden voor inbraak. Personeelsleden van het restaurant troffen de verdachte in hun zaak slapend aan. Zij waarschuwden de politie, die de veelpleger konden inrekenen. De inbreker had zich te goed gedaan aan etenswaren en sterke drank. Hij werd ingesloten en zal vandaag worden gehoord.

Winschoten: vier jongeren aangehouden voor brandstichting De politie heeft zaterdagochtend- en middag vier jongeren aangehouden voor brandstichting. Het betreft een 14-jarige jongen uit Oude Pekela, een 19-jarige jongen uit Hoogezand, een 18-jarige jongen uit Oude Pekela en een15-jarige jongen uit Nieuweschans. Alleen de Nieuweschanster kon niet op heterdaad worden ingerekend. Hij meldde zich later in de middag op het politiebureau. Het viertal wordt ervan verdacht dat zij brand hebben gesticht in een leegstaand pand, dat grenst aan een verzorgingstehuis. De brand kon met een blusser worden gedoofd. De politie stelt een nader onderzoek in.

Ter Apel/Ter Apel Kanaal/Stadskanaal: grote verkeerscontrole leidt tot 55 bekeuringen
Een grote verkeerscontrole op de Provincialeweg N33 bij Ter Apel en op de Handelsweg in Ter Apelkanaal heeft zaterdagochtend geleid tot 55 bekeuringen. De controle werd verricht door de politie, medewerkers van de provincie, de douane, de Koninklijke Marechaussee, 3VO en de Inspectiedienst Verkeer en Waterstaat. In totaal werden 500 voertuigen gecontroleerd. De politie nam 250 blaastesten af. Geen enkele bestuurder reed onder invloed. Er werden bekeuringen uitgedeeld voor de volgende overtredingen: - Niet tonen van rij- of kentekenbewijs (30) - Niet hebben van een geldig rijbewijs (1) - Onjuiste inrichting of belading aanhangwagen (7) - Ongeldigheid APK-keuring (3) - Overschrijding van snelheid (1) - Niet dragen van de gordel (12). De controle moest vanwege hevige sneeuwval en om veiligheidsredenen om 13.00 uur voortijdig worden beëindigd.

Provincie Groningen: 43 aanrijdingen in 24 uur tijd
In de gehele provincie Groningen hebben vanaf zaterdagmorgen 06.00 uur tot zondagmorgen 06.00 uur 43 aanrijdingen met materiele schade plaatsgevonden. Gladheid op de weg was in de meeste gevallen de oorzaak van de aanrijdingen. De meeste ongevallen gebeurden in het oostelijke gedeelte van de provincie: Groningen (9), Zuidbroek (3), Hoogezand-Sappemeer (2), Veendam (2), Vlagtwedde (2), Scheemda (2), Ter Apel(kanaal) (2) en Uithuizermeeden (2). De politie heeft de handen vol gehad om hulp te verlenen bij alle aanrijdingen.

Groningen: alcomobilist onder invloed
De politie heeft zaterdagavond op de Bedumerweg een 50-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen op de Korreweg de verdachte in zijn auto wegrijden. Hij vertoonde slingerend rijgedrag. De man werd vervolgens gecontroleerd. De 50-jarige bleek alcohol te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Na de ademanalysetest bleek dat de verdachte 1,6 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: fietser zwaar onder invloed
De politie heeft zaterdagnacht op de Turfsingel een 43-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de man slingerend op zijn fiets rijden, terwijl hij hierbij de complete rijbaan van de Turfsingel nodig had. De man werd vervolgens gecontroleerd. De 43-jarige had een forse slok alcohol op. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Na de ademanalysetest bleek dat de verdachte 2,15 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod van elf uren opgelegd. De Stadjer mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: recalcitrante fietsheler aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 24-jarige man uit Groningen aangehouden voor heling. Politieagenten zagen de man op zijn fiets rijden, terwijl het slot geforceerd was. De 24-jarige werd gecontroleerd en had volgens eigen zeggen de fiets van een junk gekocht. Hierop werd de Stadjer aangehouden. Hij werd plotseling recalcitrant door een kettingslot te pakken en deze achter zijn rug te houden. Hij liet het slot vallen op het moment dat de agenten met pepperspray dreigden. De man werd zonder problemen ingerekend. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau verlaten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de fiets.

Groningen: Stadjer bedreigt portier
In de Poelestraat heeft de politie zaterdagnacht een 32-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging en belediging. De Stadjer was een horecagelegenheid uitgezet, maar wilde hij desondanks toch naar binnengaan. De portiers wisten dit te beletten, waarna de 32-jarige verbaal agressief werd. Hij beledigde en bedreigde de portiers met woorden. De man werd overgedragen aan de politie. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor werd de Stadjer in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Noordhorn: zussen gewond bij verkeersongeval
Een 21-jarige vrouw uit Oldehove en een 28-jarige vrouw uit Scheemda zijn zaterdagnacht op de Van Starkenborghkanaal Noordzijde bij een verkeersongeval gewond geraakt. De 21-jarige vrouw raakte door gladheid in een slip. Zij botste vervolgens frontaal tegen een boom, waarna de auto tot stilstand kwam op de rijbaan. Beide zussen werden met onbekende verwondingen uit de auto gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Niebert: rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagnacht op de Molenweg een 49-jarige man uit Marum aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de man in zijn auto rijden. Hij werd vervolgens gecontroleerd. De 49-jarige bleek alcohol te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Na de ademanalysetest bleek dat de verdachte 1,15 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Musselkanaal: vrouw gewond bij verkeersongeval
Een vrouw uit Nieuwe Pekela is zaterdagmiddag op de Exloerweg bij een verkeersongeval gewond geraakt. De vrouw zat als passagier bij een 34-jarige man uit Alteveer in de auto. De man raakte met zijn auto naast de rijbaan, waarna hij op het gladde wegdek in een slip raakte. Via in de berm staande bomen sloeg de auto op de kop. De vrouw raakte door de aanrijding gewond en zij werd naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. Zowel de bestuurder als de bijrijder bleven ongedeerd.

Scharmer: man gewond bij verkeersongeval
Een 26-jarige man uit Groningen is zaterdagnacht op de snelweg A7 bij een verkeersongeval gewond geraakt. De man wilde op de snelweg een andere personenauto inhalen. Bij deze inhaalmanoeuvre raakte hij in een slip. De Stadjer botste vervolgens tegen de vangrail en kwam tot stilstand. De bestuurder raakte door de aanrijding gewond. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.