Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kabeljauwherstel is mogelijk

UTRECHT, 18 dec. Morgen beginnen de jaarlijkse onderhandelingen over de visserijquota in de landbouw- en visserijraad. Het herstel van de kabeljauwstand is daarbij een belangrijk onderwerp. Er wordt door de Europese visserijministers gesproken over een voorstel om voor schepen die kabeljauw bijvangen het aantal dagen dat vissers op zee mogen met 15% te verminderen. Daardoor kan er ook minder schol en tong gevangen worden. Stichting De Noordzee steunt deze maatregel. 'Met overbevissing schieten vissers zichzelf in de voet'.

Eerder genomen maatregelen om de kabeljauw te redden hebben geen effect gehad. Visserijbiologen hebben voor het derde achtereenvolgende jaar een visserijstop geadviseerd. De Europese Commissie vindt een visserijstop voor kabeljauw niet haalbaar gezien de drastische sociaal-economische gevolgen. Eerder werd de gerichte visserij op kabeljauw al drastisch beperkt. De Schotse kabeljauwvloot is de afgelopen jaren door sanering en beperking van zeedagen met meer dan 50% gekrompen en Nederlandse kabeljauwvissers bestaan inmiddels vrijwel niet meer. Maar, een groot deel van alle kabeljauw wordt als bijvangst gevangen in netten met kleinere mazen. Daarom wil Brussel dat ook die visserijen meehelpen aan het herstel van kabeljauw. Dat zou betekenen dat de Nederlandse boomkorvissers minder dagen naar zee mogen omdat zij met kleine mazen vissen.
Er wordt soms getwijfeld of het wel zin heeft om de vangst van kabeljauw te blijven beperken. Immers, het klimaat en veranderende voedselstromen zouden wel eens bepalend kunnen zijn voor de kabeljauwpopulatie. Het is inderdaad nog maar de vraag of de enorme kabeljauwvangsten van de jaren '70 nog ooit mogelijk zijn. Dat neemt niet weg dat er volgens kabeljauwbiologen wel herstel mogelijk is. Er worden namelijk genoeg jonge kabeljauwtjes geboren. De meeste jonge visjes verdwijnen echter in een vissersnet voordat ze volwassen zijn geworden.

Stichting De Noordzee onderschrijft de noodzaak voor de maatregelen. 'Er moet alles in het werk gesteld worden om kabeljauw te kunnen laten herstellen. Een vermindering van het aantal zeedagen is bovendien ook goed voor platvisherstel. Er is veel te weinig jonge schol en tong, dus als nu de volwassen exemplaren te snel worden weggevist schiet de sector zich in de voet' aldus Christien Absil, woordvoerder visserij van Stichting De Noordzee.

--- einde bericht ---



Ingezonden persbericht