Lijst Pim Fortuyn


Onderwerp: eu-top

geachte redactie,
ingeval er nog een samenvattend bericht van reacties Kamer inzake EU-top wordt gemaakt voor berichtgeving maandag:

De Lijst Pim Fortuyn ziet geen reden om 'hoera' te roepen. Fractieleider Van As: "Nadat Nederland jarenlang opdraaide voor vele miljarden die teveel werden betaald dankzij het royale gebaar dat het voormalige kabinet Lubbers destijds maakte, is dit resultaat wel het minste wat voor de Nederlandse burgers mocht worden bereikt. Een reële bijdrage naar welvaartsniveau zou 1,7 miljard euro bedragen".

Met vriendelijke groet,
Agnes Leewis
Voorlichting en Communicatie
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Fractie Lijst Pim Fortuyn
Plein 23, kamer L 310
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
telefoon 070-318.5857
06-524.28.681
fax 070-318.5880
email a.leewis@tweedekamer.nl website www.lijstpimfortuyn.nl

Kamer tevreden met resultaat EU-top (3)
N i e u w bericht, met reactie SP in laatste alinea

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft zaterdag verheugd gereageerd op het akkoord over de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2007 tot en met 2013. VVD, CDA en D66 zijn tevreden dat Nederland op de EU-top de gewenste 1 miljard euro korting op de EU-afdracht heeft binnengehaald.

"Dat is toch een vermindering van ongeveer 65 euro per hoofd van de bevolking", aldus CDA-Kamerlid Van Dijk. Hij vindt dat premier Balkenende het buitengewoon goed heeft gedaan. Het stemt hem ook tevreden dat er gesneden is in de "excessieve korting" van Groot-Brittannië. De Britten leveren 10,5 miljard van hun automatische korting op de Europese bijdrage in.

D66 is zeer te spreken over de afspraak dat in 2008 of 2009 een herziening kan komen van de hele Europese begroting, waaronder de landbouwuitgaven. De partij ziet die afspraak als een "prima stok achter de deur" om de subsidies aan te pakken. "Het kan niet dat dit blijft liggen tot 2013", aldus Tweede Kamerlid Van der Laan.

Omdat de meerjarenbegroting vanaf 2007 geldt, hebben we nog een jaar de tijd om na te denken over de vraag wat we met dat miljard kunnen doen, aldus CDA'er Van Dijk. D66 heeft wel "een paar ideeën, maar dat moeten we intern nog bespreken", zegt Van der Laan.

De VVD is "positief verrast" over het Europese begrotingsakkoord dat in de nacht van vrijdag op zaterdag in Brussel is gesloten. "Een tien met een griffel", reageert VVD-Kamerlid Van Baalen.

Volgens Van Baalen verdienen premier Balkenende en minister Zalm (Financiën) een pluim voor de gevoerde onderhandelingen. Nederland slaagde in de opzet 1 miljard euro korting te krijgen op de bijdrage aan de Europese Unie. Van Baalen had zich eerder nog kritisch opgesteld, omdat het kabinet de inzet voor de onderhandelingen al breed had uitgemoeten.

Coalitiepartij VVD juicht het verder toe dat er over een paar jaar gesproken gaat worden over de Europese landbouwuitgaven.

Ook oppositiepartij GroenLinks is er tevreden over dat de Nederlandse bijdrage flink omlaag gaat. De partij betreurt het echter dat het niet is gelukt in de Europese begroting ook echte vernieuwingen aan te brengen en bijvoorbeeld iets te doen aan het Europese landbouwbeleid. "Maar dat er een akkoord is bereikt, is belangrijk", aldus Kamerlid Karimi. Net als het CDA en D66 is Karimi blij dat in de uiteindelijke begroting de nieuwe lidstaten er beter van af komen dan in de voorstellen die aanvankelijk op tafel lagen.

De SP is gematigd positief over het akkoord. "Dit is niet de toekomstgerichte begroting die er had moeten komen", liet Kamerlid Van Bommel weten. Hij is blij dat Nederland voet bij stuk heeft gehouden over de eigen bijdrage, maar hij betreurt het dat het "onrechtvaardige" landbouwbeleid voorlopig blijft bestaan.

Disclaimer (http://www.tweedekamer.nl/applicaties/disclaimer_e_mail/index.jsp) Indien u de link niet kunt openen, neemt u dan contact op met telefoonnummer 070-3182211. Meer informatie vindt u op de website www.tweedekamer.nl If you are unable to access the link, please dial +31 70 3182211. Additional information is available on the website www.tweedekamer.nl and www.houseofrepresentatives.nl