Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (18/12)

OOSTERHOUT NB, 18 december 2005

Gezin op strooptocht

SPRANG-CAPELLE: De politie kreeg tegen het einde van vrijdagmiddag 16 december 2005 de melding, dat er bij een supermarkt te Sprang-Capelle een minderjarige was aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Ter plaatse bleek al snel dat ook de ouders van de minderjarige nog in de winkel aanwezig waren. Het kind was op heterdaad betrapt bij het plegen van een winkeldiefstal, waarbij ook de ouders zich niet onbetuigd lieten. Het bleek te gaan om een gezin, bestaande uit vader, moeder en hun 14-jarige dochter. De familie had in totaal voor 145,60 gestolen. Deze goederen, vooral verzorgingartikelen, waren in de rugzak van het kind gestopt en in de jaszak van vader. Het trio is gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Daar kregen de volwassenen meteen een dagvaarding uitgereikt, Voor de minderjarige dochter wordt waarschijnlijk een HALT procedure gestart. Het gezin is woonachtig in Dongen.

Arrestatie na huiselijk geweld

RAAMSDONKSVEER: Een 56-jarige inwoner van Raamsdonksveer is vrijdagavond 16 december opgepakt op verdenking van huiselijk geweld. Agenten waren rond 22.30 uur ter bemiddeling geroepen bij een huiselijke twist. Uit onderzoek bleek dat de verdachte vermoedelijk eerst zijn echtgenote had mishandeld. De vrouw had daarbij zichtbare verwondingen rond haar oog opgelopen. Toen hun 20-jarige zoon het voor zijn moeder opnam, ontstond een handgemeen tussen vader en zoon. Daarbij sneuvelde ook de nodige huisraad. De politie arresteerde de verdachte, die stevig onder invloed van alcohol verkeerde. Hij is in verzekering gesteld. Zijn vrouw deed aangifte, waarbij zij aangaf dat er al jarenlang sprake is van huiselijk geweld.
Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld, omdat zij van mening zijn dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd.

Man opgepakt vanwege bezit harddrugs

DONGEN: Op zaterdag 17 december 01.30 uur werd in een
horecagelegenheid aan de Gasthuisstraat een 28-jarige inwoner van Dongen betrapt op het bezit van XTC-tabletten. De man werd bij binnenkomst gefouilleerd, waarbij de drugs werden aangetroffen. Hij is door een beveiligingsmedewerker van de zaak overgedragen aan de politie. De man had 39 pillen bij zich. XTC valt ingevolge de Opiumwet onder harddrugs en de politie sluit niet uit dat het zijn bedoeling was om de verdovende middelen te verhandelen. De man is in het belang van het onderzoek ingesloten. In de loop van zaterdag 17 december is hij, na verhoor, weer in vrijheid gesteld. In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de verdachte meteen een dagvaarding mee. Hij moet zich binnenkort dus bij de rechter verantwoorden.

Telefooncel opgeblazen met vuurwerk

WERKENDAM: Vrijdagavond 16 december blies een nog onbekende dader een telefooncel op in Werkendam. Dat gebeurde rond 22.50 uur in de Merwestraat in Werkdam. De telefooncel raakte compleet vernield. De klap was zo hard dat de alarminstallatie van een nabij gelegen winkel meteen in werking trad. Omwonenden vertelden de politie dat ze na de klap een rode auto hebben zien wegrijden, met daarin de mogelijke dader(s). De politie is nog op zoek geweest naar deze auto, maar dit leidde (nog) niet tot de arrestatie van de dader.

Fietster raakt gewond bij verkeersongeval

KAATSHEUVEL: De politie werd in de vooravond van 16 december 2005 geroepen bij een verkeersongeval tussen een fietser en een personenauto. Een 15-jarige fietster uit Loon op Zand was op de kruising Europalaan met de Horst aangereden door een de bestuurder van een personenauto, een 31 jarige man uit Tilburg. Uit het voorlopig onderzoek maakt de politie op dat de automobilist vermoedelijk door het rode verkeerslicht is gereden. De fietser is met verwondingen aan been en enkel overgebracht naar het Elisabethziekenhuis te Tilburg. De politie maakte proces verbaal op.

Politie controleert alcoholgebruik in het verkeer
(zie ook het apart verzonden persbericht over deze landelijke alcoholcontrole)

DISTRICT OOSTERHOUT: Maar liefst 735 bestuurders moesten een blaastest ondergaan op verschillende locaties in het politiedistrict Oosterhout. De alcoholcontrole begon op vrijdagavond 16 december en duurde tot en duurde tot de vroege ochtenduren van zaterdag 17 december 2005. De controleposten waren o.a. opgesteld in Rijen, Loon op Zand, Geertruidenberg en Oosterhout. Vier automobilisten bleken in overtreding te zijn. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Verder kregen zij, afhankelijk van de mate van dronkenschap, voor enige uren een rijverbod opgelegd. Twee overtreders hadden, naast alcohol, vermoedelijk ook verdovende middelen gebruikt. Het gaat hierbij om een 39-jarige Roosendaler en een 23-jarige inwoner van Geertruidenberg. Deze laatste had ook een honkbalknuppel in zijn auto dat hem tevens een proces-verbaal voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie opleverde. Hij werd op 17 december om 01.10 uur aangehouden op de Haven in Raamsdonksveer.

Circa 5% te snel langs de radar

KAATSHEUVEL / LOON OP ZAND: De radarauto van de politie stond vrijdag 16 december opgesteld in Kaatsheuvel en Loon op Zand. Het overzicht ziet er als volgt uit:
Locatie controle: Marktstraat te Kaatsheuvel

Maximum snelheid: 50 km/u
Tijdstip controle: van 11.10 uur tot 12.40 uur
Aantal passanten: 707
Aantal overtredingen: 56
Hoogste snelheid: 71 km/u

Locatie controle: Kasteellaan te Loon op Zand
Maximum snelheid: 80 km/u
Tijdstip controle: van 13.25 uur tot 15.55 uur
Aantal passanten: 1.162
Aantal overtredingen: 41
Hoogste snelheid: 114 km/u

Proces-verbaal voor lastige klant

WAALWIJK: Een lastige klant ging in de nacht van vrijdag 16 december op zaterdag 17 december op de bon. De 27-jarige Waalwijker had onenigheid gekregen met een taxichauffeur, die hem niet wilde vervoeren. De man richtte zich tot surveillerende agenten. Ook dit gesprek verliep niet zoals het hoorde. De verdachte is tweemaal gewaarschuwd omdat hij zich tegen de agenten beledigend uitliet. De man bleef de agenten uitschelden. Dit resulteerde in zijn arrestatie en een proces-verbaal vanwege belediging.

Politie bekeurt voor geluidsoverlast na klachten uit de buurt

WERKENDAM: De politie maakte proces-verbaal op tegen de uitbater van een horecagelegenheid aan de Raadhuislaan. Omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast. Agenten stelden op zondag 18 december op 01.45 uur vast dat de volumeknop inderdaad veel te ver openstond. De eigenaar kreeg daarom een bekeuring.

WAALWIJK: Een 15-jarige jongen uit Waalwijk mag naar Bureau Halt omdat hij zondagmorgen 18 december rond 06.30 uur vuurwerk afstak in de Van De Merwedelaan. Dienstdoende agenten reageerden op klachten uit de buurt en kon de knul achterhalen. Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 10.00 uur (s-ochtends) en 1 januari 02.00 uur (s-nachts). Bureau Halt heeft speciale taakstraffen voor jeugdige vuurwerkschavuiten.

Inbrekers actief in de donkere dagen

KAATSHEUVEL: Vrijdagavond 16 december 2005 werd bij de politie gemeld, dat er ingebroken was in een woning aan de Zuid-Hollandsedijk. Aan de achterzijde van de woning beklom de inbreker, met behulp van een kliko, het dakterras waarna hij een ruit insloeg. De inbreker doorzocht vervolgens de woning en nam een laptop weg. Volgens de gedupeerde is de inbraak gepleegd tussen donderdag 15 december 14.30 uur en vrijdagavond 16 december 22.30 uur. Tijdens het ingestelde buurtonderzoek konden enkele omwonenden de politie interessante informatie verschaffen.

WAALWIJK: De politie te Waalwijk werd in de nacht van 16 december op 17 december geconfronteerd met een inbraak in een sigarenwinkel aan de St. Antoniusstraat te Waalwijk. Dat gebeurde rond 03.00 uur en de dienstdoende agenten waren in vier minuten ter plaatse. De daders waren toen echter al verdwenen. Door het vernielen van het rolluik de toegangsdeuren het ingooien van een ruit kwam men in de winkel. Hier hebben de nog onbekende daders de nodige rookwaar gestolen. De politie nam een aangifte op en stelt een onderzoek in.
Sieraden, een televisie en een geldbedrag zijn ontvreemd bij een woninginbraak aan de Sweelinckstraat. De inbraak is gepleegd op vrijdag 16 december tussen 17.45 uur en 22.30 uur. Via een raam aan de achterzijde van de woning zijn de inbrekers binnengekomen. Het hele huis werd doorzocht. Uit het buurtonderzoek maakt de politie op dat er vermoedelijk sprake is geweest van drie daders.
Bewoners van de Gradenboog ontdekten zondag 18 december op 01.40 uur bij thuiskomst, dat er was ingebroken in hun woning. Het betreft een geschakelde hoekwoning, waarbij de dader de woning binnendrong door een raam te forceren. De gedupeerden missen een videocamera. Verder stonden er andere spullen klaar om meegenomen te worden, maar zijn om nog onduidelijke redenen achtergelaten door de dader.

SPRANG-CAPELLE: In de namiddag/vooravond van vrijdag 16 december is er ingebroken in een woning aan de Julianalaan. Met een stoeptegel werd een ruit aan de achterzijde van de woning vernield, waarna de dader de woning binnendrong. Hij ging er vandoor met sieraden. Ook aan De Fazant werd in een woning ingebroken. Deze inbraak vond plaat op zaterdag 17 december tussen 14.00 uur en 22.00 uur. De dader probeerde eerst de keukendeur te forceren. Toen dat niet lukte is hij het platdak op gegaan en sloeg een slaapkamerraam kapot. Uit de woning stal hij vervolgens een draagbare computer.

RAAMSDONKSVEER: Swarovski-kristal en sieraden maakten inbrekers buit bij een inbraak in een vrijstaande woning aan de Benraatshoef. De dieven kwamen zaterdag 17 december tussen 16.00 uur en 23.30 uur de woning binnen door een raam open te breken. Dat gebeurde toen de bewoners niet thuis waren.

De politie nam in alle gevallen een aangifte op, stelde buurtonderzoeken in en liet de technische recherche naar sporen speuren. Daar waar nodig werd voor de gedupeerden Bureau Slachtofferhulp ingeschakeld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer