Ingezonden persbericht


Aan de redactie

18 december 2005 Stadsomroep Doetinchem wint award

geen Wim Maatman

PERSBERICHT

Hulpactie Stadsomroep wint Award

Stadsomroep Doetinchem heeft zaterdag de OLON-Award gewonnen voor het beste televisieprogramma in de categorie Lokaal-Mondiaal. Het gaat om de 4 uur durende live uitzending Doetinchem Helpt! die de omroep 5 januari dit jaar uitzond om geld bijeen te brengen voor de Tsunamislachtoffers. In 5 dagen tijd zetten 25 vrijwilligers - samen met de Doetinchemse samenleving - de schouders onder deze actie in haalde 265.000 euro op. Met dit bedrag zijn concreet 400 gezinnen van onderdak voorzien. De OLON die de prijs heeft ingesteld is de landelijke organisatie voor lokale omroepen Nederland. De organisatie HIVOS heeft voor deze prijs een bedrag van 1000 euro beschikbaar gesteld. Stadsomroep gaat bekijken hoe zij dit prijsbedrag gaat besteden. Zo zou het bijvoorbeeld mooi zijn om de Doetinchemse samenleving te laten zien hoe de situatie in Sri Lanka een jaar later is.

De prijs werd in 't Spant in Bussum overhandigd aan JoAnn Gerritsen (productie) en Erwin Visschedijk (beeldregie).

In het juryrapport krijgt het programma op alle onderdelen (inhoud, vorm, techniek, muziekgebruik, originaliteit, uitvoering, voorbereiding en lokale verbondenheid) een GOED. De jury onder leiding van Frits Spits motiveert haar keuze als volgt:

`Heel stoer en ook knap dat het een lokale omroep lukt om een 4 uur durende inzamelingsactie te organiseren voor de slachtoffers van de Tsunami. Stadsomroep Doetinchem speelt op deze manier in op het gevoel van veel mensen om iets te kunnen doen. Duidelijk is de grote lokale verbondenheid en samenwerking. Zingende kinderen, de muziekschool en het muziekkorps, verschillende organisaties en verenigingen zetten zich in voor het goede doel. Mooi dat er ook oog is voor kleine bijdragen, bijvoorbeeld het meisje dat 12 euro uit haar spaarpot komt geven. Juist deze aandacht voor het kleine geven het programma een warme uitstraling. De presentator leidt de kijker op een prettige manier door de avond. Ontspannen en met humor draagt hij het programma. Ook het camerawerk en decor zijn prima. Kortom een bijzondere prestatie voor een lokale omroep.`

Als verbeterpunten stelt de jury: Het gaat om een inzamelingsactie en daarbij is het bedrag de rode draad van de uitzending. Laat vaker een tussenstand zien.

Stadsomroep Doetinchem was overigens ook in de categorieën Nieuws en Actualiteiten (de documentaire over de bombardementen op Doetinchem), Radio (Zapp Musica met Sandra Vanreys) en als Omroep van het Jaar genomineerd. Ook daar scoorde de omroep op alle onderdelen een GOED. Uiteindelijk is Omroep Venlo Omroep van het Jaar geworden, die werd gepresenteerd als voorbeeld van hoe lokale omroep eigenlijk zou moeten zijn. Dit inclusief een gedegen subsidie zodat er continuïteit is voor de 14 medewerkers in vaste dienst en de 125 vrijwilligers.