Ingezonden persbericht


-----------------------
persbericht

GLUREN BIJ DE BUREN

Utrecht, Culturele Zondag 18 december 2005, 13.00 - 17.00 uur

December is de maand van sfeer en gezelligheid. De kerstboom is opgetuigd, de lichtjes zijn aan, dus wat is er nou leuker dan in deze maand legitiem bij mensen naar binnen te gluren? In Utrecht krijg je op de laatste Culturele Zondag van 2005 zeker iets bijzonders te zien: iedereen die op deze zondag bij de buren naar binnen gluurt wordt op een verrassend optreden getrakteerd...

Gluren in 10 Utrechtse wijken

Op de Culturele Zondag van 18 december 2005 gaat de kunst de wijken in. In maar liefst 75 Utrechtse huiskamers in 10 Utrechtse wijken (van Binnenstad tot Zuilen en Leidsche Rijn) worden in presentaties gegeven door (amateur)kunstenaars. Je wordt vermaakt, verrast en verbaasd door zo'n 154 muzikanten, 29 dansers, 27 theaterspelers, 16 dichters/schrijvers en 5 beeldende kunstenaars - (samen dus 231 artiesten!) die in de huiskamers toneelspelen, exposeren, dansen, vertellen of musiceren. Reserveren is niet mogelijk, dus wees er op tijd bij, want in elke huiskamer is slechts plek voor ca.15 personen.

Gastvrij onthaal

Vele Utrechters hebben gereageerd op de oproep om woonkamer, zolder, keuken of serre beschikbaar te stellen voor een optreden van een (amateur)kunstenaar. Op elke locatie is ook een (extra) gastheer of gastvrouw aanwezig die zorgt voor een vorstelijke ontvangst. Een kop koffie, thee of warme chocomel met een koekje maken van elke voorstelling een klein feestje...

Wat gebeurt er precies in die huiskamers?

Tijdens Gluren bij de Buren kun je in 75 authentieke Utrechtse huiskamers kijken en luisteren naar kleinschalige optredens van (amateur)kunstenaars. De kunst die je tegenkomt is heel divers. Elke kunstdiscipline komt aan bod: dans, theater, muziek, literatuur en beeldende kunst. De presentaties variëren: je kunt kiezen uit o.a. gitaarrock, klezmer, interactieve theeceremonie, luisterpop, oosterse sprookjes, zigeunermuziek, absurdistische kleinkunst, Turkse volksdans, Hot Club de France, singer-songwriter, cabaret, dia-dans, multimedia, exposities, poppentheater, cabaret, koren, stand-up comedians, poëzie en nog veel meer. Alle (gratis) optredens vinden plaats tussen 13.00 - 17.00 uur.

Bereikbaarheid
De optredens duren ca. 20-30 minuten en worden tussen 13.00 - 16.30 uur drie keer herhaald. De ruimte in een huiskamer is beperkt; er is plek voor ca. 10-15 toeschouwers. Reserveren is niet mogelijk, wees er dus op tijd bij. In huiskamers met een expositie kun je doorlopend terecht. Voor extra gluurgemak liggen de meeste huiskamers per wijk op loopafstand van elkaar; als een huiskamer vol is, kun je snel doorlopen naar de volgende. Op www.culturelezondagen.nl zijn plattegronden te downloaden van elke wijk, zodat de gluurhuizen makkelijk te vinden zijn. Mensen die graag op sleeptouw genomen willen worden, kunnen meedoen aan de Barooni-Wandelroute in Leidsche Rijn; je maakt dan o.l.v. een gids vier optredens in vier huizen mee.

De kracht van amateurkunst

Gluren bij de Buren is georganiseerd i.s.m. ZIMIHC, dé profs in amateurkunst. ZIMIHC is een organisatie die klaar staat voor iedereen die plezier heeft in het maken van kunst. Zowel beginners tot zeer ervaren kunstenaars kunnen hier terecht. Naast advies en ondersteuning biedt ZIMIHC repetitieruimte, expositieruimte of een theaterzaal. De afdeling Culturele Projecten presenteert festivals, optredens, manifestaties, wedstrijden en evenementen in de provincie Utrecht. Amateurkunst staat hierbij in het middelpunt of gaat hand in hand met professionele kunst.

Meer info over Gluren bij de Buren is te vinden op www.culturelezondagen.nl en www.zimihc.nl

Noot voor de redactie/