GroenLinks

Akkoord Europese meerjarenbegroting getuigt van verkwistende schraapzucht

Europese meerjarenbegroting 19 december 2005

Zaterdagnacht haalde de Nederlandse regering een korting op de Europese contributie van een miljard euro binnen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg feliciteert de regering daarmee, maar constateert tegelijkertijd dat de meerjarenbegroting van de EU er niet beter op geworden is. De discussie is nog niet gesloten, want het compromis tussen de regeringsleiders wordt nu voor goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement.

De op de top vastgestelde meerjarenbegroting 2007-2013 is een compromis tussen schraapzucht (Blair, Balkenende) en behoudzucht (Chirac en anderen). Daardoor worden toekomstkansen verkwist: de kans om de Europese economie te versterken door fors te investeren in onderzoek en onderwijs, de kans om het landbouwbeleid te transformeren tot een beleid van plattelandsontwikkeling.

Kathalijne Buitenweg constateert: "De regeringsleiders willen ook in de komende jaren meer dan de helft van de Europese begroting besteden aan achterhaald beleid als prijs- en inkomenssteun voor boeren en structuursteun voor de oude lidstaten. Ondertussen is er te weinig geld voor de nieuwe uitdagingen op het gebied van innovatie, milieu en buitenlandse politiek. De top heeft een fiets zonder banden aangeschaft. Het voordeel daarvan is dat je wat goedkoper uit bent, het nadeel is dat je er nauwelijks mee vooruit komt."

Felicitatie
"De contributiekorting die Nederlandse regering heeft weten te bedingen is op zich een felicitatie waard", stelt Buitenweg, "maar de meerjarenbegroting is er niet beter van geworden. De regering had het te druk had met het terugbrengen van haar contributie om voor toekomstgerichte hervormingen te strijden."

"Mede door de verlaging van de Britse rebate worden de kosten van de EU wat eerlijker gespreid over de rijke lidstaten. Als minister Zalm nu ook ophoudt met het overdrijven van de Nederlandse contributie, ontstaat er een geheel nieuwe situatie in Den Haag. De oude riedel over Europa - `Geld terug!' - is dan grijsgedraaid en politici moeten met een nieuw verhaal komen. Misschien gaat het debat dan eindelijk over de vraag waar we heen willen met de Europese Unie."

Koehandel
Dat debat moet ook gaan over de contributieregeling van de EU. Die is nodig aan rationalisering toe, zo heeft de koehandel op de eurotop duidelijk maakt. GroenLinks zou graag zien dat de afgesproken herziening van de begrotingsafspraken in 2008/9 wordt aangegrepen om een Europese belasting in te voeren, die de nationale contributies vervangt. Buitenweg: "Dan wordt het moeilijker om een nationale winst- en verliesrekening op te stellen van de Europese begroting. De discussie zal meer gaan over de wenselijkheid van Europees beleid."

De nieuwe meerjarenbegroting moet (anders dan de contributieregeling) worden goedgekeurd door het Europarlement. Voor Buitenweg, lid van de begrotingscommissie, is dat geen uitgemaakte zaak: "Bij het uitblijven van parlementaire goedkeuring wordt het de huidige begroting verhoogd met een inflatiecorrectie. Dat zou hoger uitpakken dan het nu overeengekomen uitgavenplafond. Het parlement moet daarom in januari niet zomaar akkoord gaan met de deal van de regeringsleiders, maar meer geld afdwingen voor onderzoek, milieu en buitenlands beleid."

GroenLinks is tevreden over een aantal andere besluiten van de top: de toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Macedonië - belofte maakt schuld -, de steun van de Europese Raad voor het uitbreiden van de kooldioxide-emissiehandel tot de luchtvaart en de veroordeling van de verwerpelijke uitspraken van de Iraanse president Ahmadinejad over Israël en de holocaust.

Betreurenswaardig is daarentegen het uitstel van een besluit over handhaving van het lage BTW-tarief op arbeidsintensieve diensten. En het is bizar dat de Europese Raad, als gevolg van Frans verzet, geen besluit heeft kunnen nemen over het openbaar maken van de vergaderingen van de Raad van Ministers. "Alle regeringen hebben daarmee hebben ingestemd toen zij de Europese Grondwet ondertekenden", stelt Buitenweg, "en de tegenstanders van de Grondwet waren het ermee eens. Chirac geeft een merkwaardige draai aan het Franse non."

«