Gemeente Eindhoven

witruimte
Persbericht 12 december 2005 , no. 310

Ingebruikname 50 meterbad Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep

Pieter van den Hoogenband lost startschot

Maandag 19 december lost Pieter van den Hoogenband het startschot voor de eerste estafetterace in het splinternieuwe 50 meter wedstrijdbad van Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep in Eindhoven.

Dit startschot betekent het einde van de roemruchte bijna 40 jaar oude âklotsbakâ; de naam die Pieter eens gekscherend gaf aan het oude bad waarin hij de basis legde van zijn internationale zwemcarrière.

In een haast onvoorstelbaar korte tijd heeft de gemeente Eindhoven, in nauwe samenwerking met een groot aantal andere overheden, in amper twee jaar voorbereidingstijd én nogeens anderhalf jaar bouwtijd het eerste bouwdeel gereed van het nieuwe Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep (NZT). Het 24 miljoen euro kostende bad behoort qua voorzieningenniveau meteen tot de wereldbaden. In het bijzonder het speciale vierbaans trainingsbad met het Vision Training System (Philips) is uniek. De prestaties van de trainende zwemmer worden met dertien onderwatercameraâs gevolgd over de volle 50 meter inclusief het keerpunt. De videobeelden leveren de trainer en zwemmer een schat aan informatie. Deze kan worden gebruik om de zwemprestaties te verbeteren.

Behalve het tienbanen 50 meterbad met verplaatsbare keerwand en het vierbanen trainingsbad heeft de nieuwe accommodatie ook een 25 meter springbad met alle springvoorzieningen en een beweegbare bodem. In het stadion zijn 3.000 permanente zitplaatsen, uit te bouwen op het perronniveau tot 4.000.
De extra vierkante meters zwemwater (circa 3.5 x de oude hoeveelheid) biedt de mogelijkheid aan recreatiezwemmers en vele andere disciplines zwemsporters om meer van deze accommodatie gebruik te maken.

Het NZT gaat nu de tweede bouwfase in. Dat houdt onder andere in het verbinden van de bestaande oud-bouw en de nieuwe zwemhal. Ook het aangrenzende buitengebied (entree hoofdgebouw, ligweiden en natuurzone nabij De Tongelreep) worden helemaal opnieuw ingericht.

EK Zwemmen 2008 in Eindhoven
10 December 2005 heeft de LEN (Europese zwembond) bekend gemaakt dat in 2008 het EK zwemmen in het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep gehouden wordt. Het EK wordt door veel topzwemmers aangegrepen als kwalificatiemogelijkheid voor de Olympische Spelen in Beijing, omdat deze georganiseerd wordt van 5 t/m 16 maart 2008. De laatste keer dat het EK in Nederland werd gehouden, was in 1966 in Utrecht.

Uitnodiging
U bent van harte welkom op maandag 19 december 2005 vanaf 16.00 uur. Het programma vangt aan om 16.30 uur met een welkomstwoord van wethouder Mittendorff en duurt tot 18.00 uur. Ingang zijde Willem Elschotlaan. Volg de borden âPieter lost startschotâ. Parkeren nabij het IndoorSportcentrum Eindhoven (Theo Koomenlaan).

Meer informatie over het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep is te lezen via www.zwemcentrum.nl.
contactgegevens

Bezoekadres:

Stadskantoor
Stadhuisplein 10
tel. 040-238 92 22

Postadres:

Postbus 90150,
5600 RB, Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum

tel. 040-238 60 00
Of stuur een e-mail.
functies

(c) 2005 Gemeente Eindhoven