Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphense minima

Collectieve basis- en aanvullende verzekering voor Alphense minima

De gemeente Alphen aan den Rijn biedt inwoners met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm de mogelijkheid een collectieve basis- en aanvullende verzekering af te sluiten via Zorg & Zekerheid. Zij betalen dan met ingang van volgend jaar een maandpremie van 80,10 euro. Deze premie is voor een verzekering zonder eigen risico. Voor de aanvullende premie betaalt de gemeente een bedrag van 10,50 euro per maand en de minima een eigen bijdrage van 10,75 euro per maand. Daarnaast komt deze doelgroep in aanmerking voor de zorgtoeslag. Uit een onderzoek door BS&F (Bestuur Strategie & Financieel Beleid, www.bsenf.nl) is Zorg & Zekerheid de goedkoopste aanbieder van een collectieve verzekering voor de minima. De gemeente en Zorg & Zekerheid ondertekenen het contact op 19 december a.s.

Per 1 januari 2006 wordt de ziektekostenverzekering vervangen door de zorgverzekering. Omdat de premie voor een basisverzekering hoger wordt dan de huidige ziektekostenverzekering, gaat de gemeente een collectieve verzekering afsluiten voor inwoners met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm. Door het afsluiten van deze collectieve verzekering is een korting van 10 procent op de basisverzekering bedongen, welke volledig ten goede komt aan de Alphense minima. Daarnaast kunnen deze minima tegen een gunstig tarief een aanvullende verzekering afsluiten. De gemeente betaalt dan een bedrag van10,50 euro; de minima een bedrag van 10,75 euro per maand. Ter vergelijking: in 2005 betalen zij een bedrag van 10,94 euro per maand. De maandpremie voor de minima zou eigenlijk 11,75 euro zijn, maar door het afsluiten van een collectieve verzekering krijgt de gemeente een korting van 8,5 procent op de aanvullende verzekering. Ook deze korting komt volledig ten goede aan de Alphense minima. Deze aanvullende verzekering kan alleen worden afgesloten in combinatie met de collectieve basisverzekering. Omdat de doelgroep daarnaast nog in aanmerking komt voor de zorgtoeslag, blijft de stijging van de maandlasten voor de verzekeringspremie beperkt.

Inwoners die in aanmerking denken te komen voor deze collectieve verzekering, kunnen een formulier bij de gemeente opvragen. De gemeente toetst of men hiervoor in aanmerking komt. Minima gaan de premie via een automatische incasso rechtstreeks aan Zorg & Zekerheid betalen.