Ministerie van Justitie

Parlementaire pers kiest Donner tot politicus van het jaar 19 december 2005

Minister Donner is door de parlementair journalisten van Nederland gekozen tot de beste politicus van het jaar. De verkiezing werd georganiseerd door het Radio 1-Journaal.

Donner liet vier andere genomineerden achter zich: de VVD-ministers van Gezondheidszorg Hans Hoogervorst, van Financiën Gerrit Zalm, voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk en van Defensie Henk Kamp.

Donner werd door de journalisten geprezen voor zijn standvastigheid en voor zijn retorische gaven. Verder werd hij omschreven als 'koel' en een 'rots in de branding in een onrustige tijd'. De minister zelf had een andere visie. "Het is een terechte wraak tegen de Belgen", verwees Donner naar de kritiek die de Belgische vice-premier Freya van den Bossche deze week uitte op het Nederlandse kabinet. "Deze verkiezing is een miskenning van mijn collega's", zei Donner zondag in het radioprogramma, live vanuit café Dudok in Den Haag. Vorig jaar won ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet de verkiezing.

Woensdag peilde het televisieprogramma TweeVandaag de Nederlandse bevolking en de leden van de Tweede Kamer al. Daar kregen respectievelijk Rita Verdonk en PvdA-leider Wouter Bos de titel 'beste politicus'. Donner werd toen door het volk gekozen als de op één na slechtste politicus, na zijn partijgenoot premier Jan Peter Balkenende.