Spaarlampen overbekend, maar ondergewaardeerd

Milieu centraal

Utrecht, 19-12-2005. Bijna iedereen weet wat een spaarlamp is. En als je iemand vraagt of de volgende lamp die hij of zij koopt een spaarlamp zal zijn, zegt bijna de helft van de mensen ja. Maar in de praktijk kopen we er met zijn allen veel minder. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal naar spaarlampen. Een gemiddeld huishouden heeft 31 lampen in huis. Daar zijn nog geen vier spaarlampen bij.

De belangrijkste reden om een spaarlamp aan te schaffen is verrassend. Ze blijken zo lang mee te gaan dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden. De meeste mensen vinden dit prettig. 'Ik heb ze vijf jaar geleden aangeschaft en er nog niet één hoeven te wisselen, zei een geënquêteerde. Spaarlampen kosten minder moeite en dat wordt gewaardeerd, blijkt uit het onderzoek.

Omvang besparing onbekend
Nog een belangrijke reden om spaarlampen te kopen is om geld te besparen op het gebruik. Een spaarlamp gebruikt maar een kwart van de stroom van een vergelijkbare gloeilamp. Op plekken waar een lamp 3 uur per dag brandt, bespaart een spaarlamp 8 euro per jaar. De meeste mensen weten dat niet. Eén van de geënquêteerden verving alle spaarlampen in huis in één keer. Dat bespaarde zoveel energie dat het energiebedrijf kwam kijken wat er aan de hand kon zijn. Zo snel kon het energiegebruik toch niet omlaag? Maar de vrouw kreeg het wel voor elkaar.

Bezwaren
Er is ook een belangrijke reden om spaarlampen juist niet te kopen. Als de lichtknop is omgezet moeten ze even opwarmen voor ze hun volledige licht afgeven. Dat duurt te lang vinden veel mensen en om deze reden laten ze spaarlampen in de winkel links liggen. Bezwaren over de lelijkheid van spaarlampen, of de onmogelijkheid om ze in bepaalde armaturen te stoppen blijken wel te leven, maar worden niet zo belangrijk gevonden.

Voordelen
Het onderzoek door Milieu Centraal is gehouden onder 295 mensen. Mogelijk kan het gebruik van spaarlampen worden gestimuleerd door de voordelen van minder vaak lampen verwisselen en een lagere energierekening beter onder het voetlicht te brengen, vindt Milieu Centraal. De lampen zijn al in allerlei vormen en tinten te krijgen en passen in de meeste armaturen. Er bestaan al spaarlampen met twee lichtstanden en er is zelfs een dimbare spaarlamp op de markt.

Einde persbericht