LogicaCMG



Persbericht

LOGICACMG krijgt contract voor ontwikkeling van het Galileo besturingssysteem ter waarde van 6 miljoen EURO

Amstelveen, 19 december 2005

LogicaCMG heeft een contract gesloten met EADS Astrium voor de ontwikkeling van het besturingssysteem van de Galileo constellatie, het Europese civiele satellietnavigatiesysteem. Het contract heeft een waarde van 6 miljoen Euro. Eenmaal gereed bestaat Galileo uit 30 satellieten en is het volledig compatibel met het Amerikaanse GPS (Global Positioning System) en het Russische GLONASS.

Het satelliet constellatie besturingssysteem (Satellite Constellation Control Facility SCCF) wordt in eerste instantie ingezet voor de besturing van de 4 satellieten die worden ontwikkeld door het Galileo IOV (In-Orbit Validation) programma van het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA. Het ontwerp van het besturingssysteem is erop gericht om uiteindelijk alle 30 satellieten van de constellatie te besturen.

Dr Mike Healy, directeur bij EADS Astrium UK, de hoofdaannemer voor het Galileo Ground Control Segment waarvan het SCCF deel zal uitmaken: "Uit onze eerdere samenwerking bij ruimteprogramma's, zoals de Beagle 2 Mars Lander en de militaire communicatiesatelliet Skynet 5, blijkt dat LogicaCMG een betrouwbare partner is en dit soort programma's aan kan. Wij hebben vertrouwen dat hun aanpak om aan de hoge eisen van het SCCF te voldoen een laag risico heeft en kosteneffectief en schaalbaar is."

Steve Smart, Director space and satellite communications bij LogicaCMG UK, voegt toe: "Het Galileo SCCF is de belangrijkste satellietbesturingssysteem ontwikkeling van dit decennium. Voortbordurend op de SCOS-2000 technologie van ESA, kunnen we een uiterst modern systeem opleveren voor de besturing van alle Galileo satellieten, tegen lage kosten en een gegarandeerde levensduur van meer dan 15 jaar."

Cock Overbeek, associate-director space and international defence bij LogicaCMG Nederland, vult aan: "Het Galileo programma vraagt om de meest betrouwbare software. LogicaCMG heeft veelvuldig bewezen dit in allerlei sectoren, waaronder ruimtevaart, bankwezen, transport, openbare diensten, productie en defensie te kunnen leveren."

Het kernteam voor deze systemen maakt gebruik van specialisten van LogicaCMG uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland, en de gespecialiseerde leveranciers Terma uit Denemarken en Siemens uit Oostenrijk. LogicaCMG start nu met een selectie van onderaannemers uit geheel Europa die de noodzakelijke onderdelen moeten leveren voor de ontwikkeling van dit gecompliceerde systeem. Daarbij hanteert het de inkoopprocedures van ESA.

De software van LogicaCMG wordt gebruikt in eenderde van alle satellieten ter wereld.



LogicaCMG