Wageningen Universiteit

PERSBERICHT

DWARS, GROENLINKSE JONGERENORGANISATIE

Utrecht, 18 december 2005

Dwars wil hervorming top overleg

Top overleg levert te weinig op. DWARS, GroenLinkse jongeren, is het gebrek aan internationale maar vooral aan intergenerationele solidariteit zat en vindt het tijd voor hervorming van de overlegstructuren. Onderhandelingen moeten gevoerd worden door belangengroepen in plaats van door regeringsleiders.

Het gebeurt nog maar zelden dat op megaconferenties baanbrekende resultaten worden geboekt. Veel vaker staan deze conferenties in het teken van ruzies en politieke spanningen waarbij machtsspelletjes belangrijker zijn dat het resultaat. Hoog tijd dan ook voor verandering in het besluitvormingsproces vind DWARS de jongere organisatie gelieerd aan GroenLinks.

'Overheden hebben weinig direct voordeel bij het slagen van internationale onderhandelingen. Daarbij moeten ze vele groepen tegelijk vertegenwoordigen. Veel beter zou het zijn om de belanghebbende met elkaar in overleg te laten gaan om samen tot een oplossing te komen.' Aldus Esther de Wit van DWARS. Vertegenwoordigers uit industriƫlensectoren, bevolking en non gouvernementele organisaties kunnen in onderling overleg veel beter tot oplossingen komen. Niet nationaliteit maar sociale positie moet de basis zijn voor het overleg. Overheden hoeven dan slechts een faciliterende rol te spelen.

Burgers hebben belang bij een stabiel klimaat, een schoon milieu en redelijke voedselprijzen. Door jongeren en armen gelijke macht te geven als industrie in de besluitvorming kan er onderhandeld worden over compensatie voor verliezen die deze groepen lijden door het gedrag van grote bedrijven en de machthebbers van dit moment.

Esther de Wit


---