Mens vergis je niet: Gebruik een medicijndoos

Anbo en anderen

Utrecht, 19 december 2005

Mens vergis je niet: Gebruik een medicijndoos

Medicijndozen zijn er in alle soorten, prijzen en maten. Er zijn in Nederland zelfs meer dan 25 verschillende medicijndozen te koop. Die zijn nu op internet in een zogeheten 'Keuzewijzer en Productoverzicht Medicijndozen' handig op een rijtje gezet. Dat is wel zo makkelijk voor mensen die veel medicijnen gebruiken. En voor mantelzorgers, partners, thuiszorgmedewerkers en apothekers die toezien en helpen bij medicijngebruik.

Er bestaan grote overzichtelijke medicijndozen waarbij in één oogopslag de hele week is te overzien. Maar er zijn ook losse doosjes per dag die heel handig in tas of broekzak zijn mee te nemen. Of medicijndozen met een alarm. Dan gaat er een signaal af als het tijd is om de medicijnen in te nemen. Er zijn al medicijndozen te koop voor 1 euro en ook veel duurdere exemplaren op de markt.
In de keuzewijzer zijn aan de hand van het thema 'mens vergis je niet' tips te vinden waarmee bij aanschaf van een medicijndoos rekening dient te worden gehouden. Bijvoorbeeld het overzicht dat de doos biedt, de meeneembaarheid, de grootte en het aantal vakjes in de doos, de prijs, de aanwezigheid van een alarm et cetera. In het productoverzicht staan foto's en is informatie te vinden over de verschillende medicijndozen. Ook is vermeld waar iedere medicijndoos is te bestellen.

Gebruikerstests
Keuzewijzer en Productoverzicht zijn ontwikkeld op basis van Ipso Facto-onderzoek, dat met geld van ZonMw tot stand is gekomen. Ipso Facto, een bureau voor beleidsonderzoek uit Houten, heeft uitgebreid het gebruik en aanschaf van medicijndozen onderzocht. Daarvoor hebben interviews met leveranciers, apothekers en gebruikers plaatsgevonden. Met ANBO voor 50-plussers is een aantal gebruikerstests georganiseerd.

De keuzewijzer en productoverzicht medicijndozen zijn te vinden op www.anbo.nl