Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
19 december 2005

MOGELIJKHEDEN BELEGGINGSINSTELLINGEN VERRUIMD

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën ingestemd met de introductie van een regeling op grond waarvan beleggingsinstellingen vrijgesteld worden van belasting. Met het wetsvoorstel wordt een impuls gegeven aan de versterking van de concurrentiepositie van in Nederland gevestigde beleggingsinstellingen. In Nederland gevestigde fondsen kunnen zich hierdoor eenvoudiger bewegen op de internationale markt. In de voorgestelde regeling zal de beleggingsinstelling niet zijn onderworpen aan de heffing van vennootschapsbelasting en hoeft er bij dividenduitdeling geen dividendbelasting te worden ingehouden. Kiest een beleggingsinstelling voor toepassing van de nieuwe regeling, dan kan er geen aanspraak meer worden gemaakt op eventuele belastingvoordelen uit belastingverdragen.

Het voorstel moet bijdragen aan een beter vestigingsklimaat voor beleggingsinstellingen. In datzelfde streven past de afschaffing per 1 januari 2006 van de kapitaalsbelasting (de heffing op het uitbrengen van aandelen). De nieuwe regeling komt naast de reeds bestaande regeling voor beleggingsinstellingen. Die komt erop neer dat beleggingsinstellingen die in aanmerking willen komen voor een 0%-tarief verplicht zijn tot uitbetaling van dividend aan de aandeelhouders. De voorgestelde regeling kan voor bepaalde groepen beleggers aantrekkelijker zijn dan de bestaande regeling omdat hierin niet een dergelijke uitdeelverplichting voor dividend is opgenomen. Verder zijn geen voorwaarden gesteld aan de financiering of aandeelhouders. Ook zijn er nu reeds mogelijkheden om fiscaal gunstig te beleggen door middel van een fonds voor gemene rekening.

Met deze voorstellen wordt de concurrentiepositie van Nederland beter ten opzichte van de landen die zich sterk profileren op de markt voor beleggingsinstellingen, zoals Luxemburg en Ierland. Zo kent Luxemburg een tax d'abonnement, een heffing die Nederland niet heeft.

De juridische kenmerken van de rechtsvorm van de voorgestelde vrijgestelde beleggingsinstelling zijn:
Vrijgesteld van vennootschapsbelasting Vrijgesteld van dividendbelasting. Geen aandeelhouderseisen.
Geen financieringseisen.
Geen uitdeelverplichting.

Maar ook:
Geen recht op teruggaaf dividendbelasting . Geen recht op verdragsafspraken ter vermijding van dubbele belasting. Ten opzichte van Luxemburg: geen tax 'd abonnement.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.12.2005