Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
19 december 2005

NIEUWE VEILIGHEIDSEISEN VOOR OPSPOREN VAN EXPLOSIEVEN

Er komt een verplicht certificaat voor bedrijven die bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog en andere conventionele explosieven opsporen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het ruimen van explosieven mag in ons land alleen gebeuren door de Explosieven Opruimingsdiensten van het ministerie van Defensie, maar het opsporen mag sinds enkele jaren ook worden gedaan door bedrijven die aan strenge eisen voldoen. Voor een verdere verbetering van de veiligheid stelt het kabinet voor dat de opsporingsbedrijven voortaan moeten beschikken over een verplicht certificaat dat drie jaar geldig is. Ook worden er deskundigheidseisen gesteld aan het personeel, dat om de drie jaar een examen moet afleggen. Om de nieuwe regels in te voeren, moet het Arbeidsomstandighedenbesluit worden gewijzigd.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerp-Besluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het ontwerp en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 19.12.2005