Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
19 december 2005

BENOEMING ZEVEN LEDEN RAAD VOOR CULTUUR

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd om zeven nieuwe leden voor te dragen voor benoeming in de Raad voor Cultuur. Het gaat om prof. dr. Gerard Rooijakkers, prof. dr. René W. Boomkens, prof. Riek Bakker, Henk Scholten, Tessa Boerman en Mirjam de Meijer. Gerard Hulshof wordt herbenoemd.

Rooijakkers (geboren in 1962, woonachtig in 's-Hertogenbosch) is bijzonder hoogleraar Nederlandse Etnologie en werkzaam bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Boomkens (1954, Groningen) is hoogleraar sociale en culturele psychologie en was bijzonder hoogleraar in popmuziek. Mevrouw Bakker (1944, Rotterdam) is stedenbouwkundige en landschapsarchitect en leidde tal van stadsprojecten waaronder 'de Kop van Zuid' in Rotterdam, het Utrecht Centrum Project, en de ontwikkelingsvisie van Almere in 2015. Scholten (1953, Den Dolder) is schouwburgdirecteur in Utrecht, was lid van diverse visitatiecommissies en voormalig directeur van het Fonds voor de Podiumkunsten. Mevrouw Boerman (1967, Amsterdam) is filmmaker en lid van diverse adviescommissies op het gebied van kunst en cultuur. Mevrouw de Meijer (1949, Saaksum) is oud gedeputeerde in Groningen en bestuurder van verschillende maatschappelijke organisaties. Hulshof (1938, Amsterdam) was bestuurslid van de NOS, netmanager van Nederland 1 en werd in 2002 door de Kroon benoemd tot lid van de Raad.

Het kabinet heeft voor de nieuwe samenstelling van de Raad gezocht naar brede deskundigheid en tegelijkertijd naar representativiteit, zowel wat betreft leeftijd, geslacht, regio en herkomst. De verandering in werkwijze en samenstelling van de Raad moeten het adviesorgaan beter in staat stellen meer cultuurpolitiek en beleidsstrategisch te adviseren over de volle breedte van het cultuur- en mediabeleid.

Eerder werd bekend dat mr. Els Swaab is voorgedragen als voorzitter van de Raad voor Cultuur. Zij heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze niet per 1 mei maar per 1 januari 2006 zal kunnen beginnen. De benoemingstermijn van de leden is voor vier jaar.

RVD, 19.12.2005