Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Defensie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
19 december 2005

NEDERLAND DRAAGT BIJ AAN VERVOLG POLITIEMISSIE BOSNIË-HERZEGOVINA

De Nederlandse regering levert een bijdrage aan de vervolgmissie van de politiemissie van de Europese Unie in Bosnië-Herzegovina (EUPM) vanaf medio april 2006. De Nederlandse bijdrage bestaat uit tien politiefunctionarissen (6 civiele politie en 4 Koninklijke Marechaussee). De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Bot van Buitenlandse Zaken, minister Kamp van Defensie en minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Onlangs is er een akkoord bereikt over structurele politiehervormingen tussen de Republika Srpska en de Moslim-Kroatische federatie in Bosnië- Herzegovina. Door het akkoord kunnen de door het EUPM opgezette centrale instellingen verder worden ontwikkeld en politiehervormingen worden uitgevoerd. De vervolgmissie richt zich op capaciteitsopbouw van het politieapparaat, met speciale aandacht voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Van 1 januari 2003 tot medio april 2006 heeft de EUPM gewerkt aan het opbouwen van een duurzaam politieapparaat. Nederland heeft hier met 31 politiefunctionarissen aan bijgedragen tot 1 januari 2006 en zal met 16 politiefunctionarissen bijdragen tot medio april 2006.

RVD, 19.12.2005