Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 december 2005


Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie


over kinderen die automatisch de Marokkaanse nationaliteit krijgen als één der ouders naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft


1. Is het nog altijd gebruik dat, wanneer een pasgeboren kind in ons land wordt ingeschreven en een der ouders naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, ook van het kind automatisch de Marokkaanse nationaliteit, naast de Nederlandse, wordt geregistreerd?


2. Bent u nog altijd van mening dat dat wenselijk is, ook wanneer beide ouders aangeven geen prijs te stellen op die registratie, het kind niet te zullen aangeven bij het Marokkaanse consulaat in Nederland en ook overigens nadrukkelijk kiezen voor de Nederlandse nationaliteit van het kind?


3. Is het juist dat voor 2004 in Nederland gesloten huwelijken door Marokko niet werden erkend?


4. Is het dan ook juist dat kinderen uit deze, door Marokko niet erkende huwelijken dus voor de Marokkaanse wet geen Marokkaans nationaliteit kunnen hebben?


5. Betekent dit dat kinderen in Nederland geboren uit een voor 2004 naar Nederlands recht getrouwd ouderpaar ten onrechte door de Nederlandse overheid zijn ingeschreven als zijnde Marokkaans staatsburger?


6. Hoe kan deze omissie worden gecorrigeerd? Om hoeveel kinderen gaat? Op welke wijze wilt u bekend maken aan betrokken ouders en kinderen dat deze kinderen ten onrechte met een dubbele nationaliteit zijn ingeschreven? Op welke wijze wilt u deze fouten uit het Gemeenschappelijk basisregister schrappen?