Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 19 december 2005

Nieuw Land komt op stoom

Na de opening op 27 februari 2005 heeft Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Lelystadse kust ruim dertigduizend reguliere bezoekers getrokken. Ook maakten duizenden mensen gebruik van de mogelijkheden van Nieuw Land als locatie voor vergaderingen, cursussen, symposia en jubilea Het komende jaar heeft Nieuw Land nog veel meer in petto voor iedereen die geïnteresseerd is in de fascinerende geschiedenis van 'het nieuwe land'.

Uniek initiatief
Op 27 februari opende Nieuw Land Erfgoedcentrum zijn deuren voor het publiek. Er was toen precies een jaar verstreken sinds de eerste paal voor dit nieuwe centrum voor de Flevolandse geschiedenis was geslagen. In een verbazend korte tijd had het oude Nieuw Land Poldermuseum een volledige metamorfose ondergaan met zes nieuwe presentaties, de bouw van een depot voor de Flevolandse archieven en collecties, een studiecentrum, restaurant, evenementenplein en kantoren. In dit 'regionaal historisch centrum' werken nu bijna twee jaar negen organisaties en overheden samen. Met deze voor Nederland unieke situatie loopt Flevoland voorop in het nationale proces van verdergaande samenwerking tussen musea, archieven en andere cultuurhistorische instellingen. En de koek is nog niet op. In 2006 kunnen het centrum en vooral natuurlijk zijn bezoekers pas echt de vruchten gaan plukken van deze samenwerking in een 'cultuurhistorische marktplaats'.

Tentoonstellingen, educatie en evenementen
In 2006 worden twee grotere tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Vanaf 21 januari is de expositie 'Door de ogen van Vincent:. De Oostvaardersplassen' te zien: een collectie prachtige foto's van de Oostvaardersplassen door de bekende natuurfotograaf Vincent Wigbels. Een opmerkelijk object in deze tentoonstelling is de opgezette monniksgier 'Carmen' die als dwaalgast een tijd in het reservaat vertoefde maar een droevig einde vond bij een botsing met een passerende trein. Vanaf juni besteedt Nieuw Land veel aandacht aan de Markerwaard en de ideeën die daarover op dit moment leven. In de jaren tachtig werd besloten het Markermeer voorlopig niet in te polderen. Intussen zijn echter nieuwe discussies ontstaan over de toekomst van het 'natte hart' van Nederland. Nieuw Land zet met een tentoonstelling, een groot symposium en tal van andere activiteiten deze kwestie in het bredere verband van de ruimtelijke ordening in Nederland.

In het kader van de al eerder ingezette samenwerking met het NISA en de Bataviawerf zal vanaf eind maart een scheepswrak uit het NISA permanent worden tentoongesteld op het binnenplein van Nieuw Land. Deze rond 1700 gezonken 'ventjager' zal dan voor het oog van het publiek door medewerkers van het NISA worden gerestaureerd.

Met drie presentaties speciaal voor kinderen en enkele complete educatieve programma's is Nieuw Land natuurlijk bij uitstek al een reisdoel voor het onderwijs. Eind november werd daarnaast het programma 'Op stap met Jet en Jan' ontwikkeld. Ook werd succesvol samengewerkt met de Centra voor Kunstzinnige Vorming in Flevoland om nieuw aanbod te ontwikkelen op het gebied van cultuurhistorische educatie. In 2006 zullen meer nieuwe programma's worden ontwikkeld voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Nieuw Land was in het afgelopen jaar al regelmatig het toneel van muziek, verteltheater, demonstraties en andere evenementen. Ook in het nieuwe jaar staan weer vele activiteiten op het programma. Vanaf februari werkt Nieuw Land samen met de Stichting Filmtheater Lelystad aan een 'filmhuis voor documentaires'. Verder zijn er nog vier concerten in de door Hydron Flevoland gesponsorde serie 'Muziek in de winter', staan er lezingen op het programma en zal vanaf mei op het plein vóór Nieuw Land elke zondag een vlooienmarkt worden gehouden.

Onderzoek
Het wetenschappelijk onderzoek bij Nieuw Land speelt zich goeddeels achter de schermen af. Maar in publicaties en tentoonstellingen komt die kennis ook beschikbaar voor een groter publiek. Nieuw Land heeft wetenschappelijk onderzoekers in dienst op het gebied van cultuurgeschiedenis en archeologie die in het komende jaar een aantal studies gaan afronden. In Nieuw Land Studiecentrum kunnen bezoekers van dinsdag tot en met vrijdag terecht voor informatie over het Zuiderzeegebied en de geschiedenis van Flevoland. In de steeds groeiende bibliotheek vindt men een groot aanbod literatuur over het Zuiderzeeproject, inpoldering, waterstaat en waterbouw.. Bovendien kan men op verzoek stukken uit het archief raadplegen.

Openingstijden
Nieuw Land Erfgoedcentrum is vanaf 1 januari open van dinsdag tot en met zondag. In de weekenden is het centrum geopend van 11.30 uur tot 17.00 uur en op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur. In de maanden juli en augustus is Nieuw Land ook op maandag geopend. Nieuw Land is gesloten op 25 december en 1 januari.

Noot voor de redactie